ßßß Cookit - przepis na królik w śmietanie i marchewce

królik w śmietanie i marchewce

nazwa

Wykonanie

Królik to bardzo delikatne mięso, chude i zdrowe. Nie każdy go lubi, ale dobrze przygotowany jest bardzo smaczny. Mięso z królika jest dość suche, dlatego dzień przed gotowaniem pekluję go, dzięki temu jest soczyste i ma ładny różowy kolor.
Składniki:
2 nogi z królika
2 marchewki
szklanka kwaśnej śmietany
3 ząbki czosnku
biały pieprz
sól
2 łyżki soli peklowej
2 łyżki masła
2 łyżki smalcu
Dzień przed planowanym duszeniem królika zagotować i wystudzić litr wody. Wsypać sól peklową, wymieszać i zalać oczyszczone mięso. Wstawić do lodówki.
Następnego dnia czosnek rozetrzeć z pieprzem (solić już nie trzeba). Mięso opłukać i natrzeć czosnkiem. W rondlu rozgrzać smalec, wrzucić mięso i obsmażyć a następnie zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem minimum godzinę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W osobnym garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, wlać odrobinę wody, przyprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Na końcu dodać śmietanę i wymieszać. Nie gotować ze śmietaną. Nogi podawać polane sosem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/11/krolik-w-smietanie-i-marchewce.html