ßßß Cookit - przepis na Ogórki po kartuzku

Ogórki po kartuzku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ogórki 3 kg
papryka czerwona 2
szalotka po 3-5 na słoik
czosnek po 1 ząbku na słoik
papryka ostra po 1,5 cm kawałku na słoik
ziele angielskie, pieprz naturalny, listek laurowy, gorczyca
Zalewa:
woda 3 l
ocet 10% 0,5 l
cukier 0,6 kg
sól 5 płaskich łyżek
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć, osuszyć. Ściśle nakładać do słoików. Jeżeli ogórki są zbyt duże, to przekrajać wzdłuż. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w szersze paski i powkładać do ogórków. Czosnek i cebulki obrać i powrzucać do słoików. Do każdej porcji dodać po 3 ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy i gorczycę. Przygotować zalewę: wszystkie składniki zagotować. Gorącym płynem zalać ogórki w słoikach. Mocno zakręcić. Można pasteryzować przez ok. 5 minut, ale niekoniecznie.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/ogorki-po-kartuzku.html