Wykonanie

Składniki:
ogórki 3 kg
papryka czerwona 2
szalotka po 3-5 na słoik
czosnek po 1 ząbku na słoik
papryka ostra po 1,5 cm kawałku na słoik
ziele angielskie,
pieprz naturalny,
listek laurowy,
gorczycaZalewa:
woda 3 l
ocet 10% 0,5 l
cukier 0,6 kg
sól 5 płaskich łyżekWykonanie:
Ogórki dokładnie umyć, osuszyć. Ściśle nakładać do słoików. Jeżeli
ogórki są zbyt duże, to przekrajać wzdłuż.
Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w szersze paski i powkładać do
ogórków.
Czosnek i
cebulki obrać i powrzucać do słoików. Do każdej porcji dodać po 3 ziarenka
ziela angielskiego,
pieprzu,
listek laurowy i
gorczycę. Przygotować zalewę: wszystkie składniki zagotować. Gorącym płynem zalać
ogórki w słoikach. Mocno zakręcić. Można pasteryzować przez ok. 5 minut, ale niekoniecznie.