Wykonanie

Składniki:lazania 9 płatów
olej 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
łopatka wieprzowa mielona 0,5 kg
pomidory krojone 1 puszka
bazylia 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sól,
pieprzSos beszamelowy:
masło 4 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mleko 600 ml
jajo 1
sól,
pieprzser żółty 4 plastryWykonanie:Płaty lazanii obgotować. Sprasowany
czosnek obsmażyć na rozgrzanej
oliwie. Dodać
mięso i podsmażać, aż równomiernie się zrumieni. Dodać
pomidory,
cukier,
sól,
pieprz i
bazylię, wymieszać i potrzymać na ogniu, aż
mięso będzie usmażone.Sos:
masło rozpuścić w rondlu, rozprowadzić z
mąką i podsmażać przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać
mleko, aż powstanie gładki sos. Ponownie umieścić na ogniu i stale mieszając, podgrzewać do zgęstnienia sosu. Ostudzić, wymieszać z roztrzepanym
jajkiem. Doprawić
solą i
pieprzem.Na spodzie natłuszczonego naczynia żaroodpornego położyć 3 płaty latanii i pokryć
połową mięsa. Czynności powtórzyć dwukrotnie. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lazanii. Przykryć
serem i polać beszamelem. Zapiekać w 190 stopniach przez pół godziny, do zrumienienia wierzchu.