ßßß Cookit - przepis na Krupnik polski

Krupnik polski

nazwa

Wykonanie

Składniki:
warzywa mieszane (bez kapusty) 25 dag
kości 25 dag
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
kasza perłowa 12 dag
woda do kaszy 1 l + masło 2 dag
ziemniaki 2-3
kubek śmietany
sól
koperek lub pietruszka
1-2 żółtka
Wykonanie:
Kości gotujemy, odcedzamy, dodajemy warzywa i przyprawy. Kaszę płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy masło i powoli rozklejamy na słabym ogniu (ok. 1 godz.) Obrane, pokrojone ziemniaki gotujemy na odcedzonym wywarze. Do wywaru z ziemniakami dodajemy rozklejone krupy, pokrajane jarzyny. Zupę doprawiamy śmietaną, solimy do smaku. Przed podaniem mieszamy z surowymi żółtkami i zieleniną.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/krupnik-polski.html