ßßß
Cookit - przepis na Krupnik polski
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Krupnik polski
Składniki
Kapusta
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz
Kasza
Woda
Masło
Ziemniak
Śmietana
Sól
Koperek
Pietruszka
Żółtko
Wykonanie
Składniki:warzywa mieszane (bez
kapusty
) 25 dagkości 25 dag
liść laurowy
,
ziele angielskie
,
pieprz
kasza
perłowa 12 dag
woda
do
kaszy
1 l +
masło
2 dag
ziemniaki
2-3kubek
śmietany
sól
koperek
lub
pietruszka
1-2
żółtka
Wykonanie:Kości gotujemy, odcedzamy, dodajemy warzywa i
przyprawy
.
Kaszę
płuczemy, zalewamy
wodą
, dodajemy
masło
i powoli rozklejamy na słabym ogniu (ok. 1 godz.) Obrane, pokrojone
ziemniaki
gotujemy na odcedzonym wywarze. Do
wywaru
z
ziemniakami
dodajemy rozklejone krupy, pokrajane jarzyny. Zupę doprawiamy
śmietaną
, solimy do smaku. Przed podaniem mieszamy z surowymi
żółtkami
i
zieleniną
.
Źródło:
http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/krupnik-polski.html
Przepisy powiązane
Zupa szczawiowa
Kartofle księżnej - czyli zapiekane puree
Zupa szczawiowo-serowa z jajkiem
Zupa ogórkowa
Zupa porowa
Składniki powiązane (0)