Wykonanie
Placek po cygańsku, węgiersku, beskidzku..,jak by nie nazwać - jest fantastyczny.

Składniki:Sos:
mięso wieprzowe 0,5 kg
przyprawa do gyrosa (Kotanyi)
mieszanka warzywna chińskakawałek suszonej
chilimąka ziemniaczana 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
sól,
pieprz,
papryka do smakugęsta kwaśna
śmietana i
czerwona papryka w proszku do dekoracjiPlacki: 1 kg
ziemniaków (najlepiej
młode)
cebula 1
jaja 2
mąka pszenna 2-3 łyżki (do
młodych ziemniaków więcej)
sólolej do smażeniaWykonanie:Przygotować sos:
mięso pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć
mięso, obficie posypać
przyprawą do gyrosa. Przykryć i dusić
mięso z początku na dużym ogniu, po chwili na słabym i nie mieszając dusić ok. pół godziny. W miarę odparowywania soku dolać trochę gorącego rosołu. Gdy
mięso jest już prawie miękkie dodać warzywa,
przyprawy do smaku i dusić do miękkości.
Mąkę rozmieszać z
wodą, zalać
mięso, zagotować. Dodać powidełka
pomidorowe.Przygotować placki:
ziemniaki oczyścić pod bieżącą
wodą, obrać, i razem z
cebulą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać
jaja sól i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z
mąką. Na gorącym tłuszczu smażyć grubsze placki wielkości patelni (o średnicy ok. 20 cm), z obu stron na złoto. W miarę potrzeby dodawać tłuszcz do smażenia.Placki wyłożyć na talerze, polać sosem, złożyć na pół. Udekorować kleksem
śmietany i posypać
papryką.