Wykonanie
Składniki:
ziemniaki 1,5 kg
cukinia duża 1
papryka czerwona 1
jaja 3
mąka pszenna 3-4 łyżki
cebula duża 1
olej do smażenia
konserwa mięsna tłusta 1 (300 g)
sól,
pieprz,
papryka w proszku,starta gałka muszkatałowaWykonanie:
Cukinię umyć, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać startą
cukinię i pokrojoną
paprykę, wymieszać. Następnie dodać
jaja,
mąkę,
sól,
pieprz,
paprykę,
gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1-2 łyżkach
oliwy. Konserwę rozdrobnić, dodać do
cebuli, przesmażyć, mieszając dążyć do uzyskania jednolitej masy. Gorącą masą
cebulowo-konserwową zalać przygotowane ciasto ziemniaczane. Całość połączyć w jednolitą masę. Wszystko wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 1,5 h w 180 stopniach. Na dole piekarnika postawić blaszkę z ok. 1 l
wody, wówczas kartoflak nie będzie przesuszony.