Wykonanie
Dzisiaj podzielę się z
wami przepisem na
karpia, który od jakiegoś czasu w tej wersji gości na naszych stołach.Mam dziś jakieś 40 st. C gorączki, ale że moja mama jest bardzo osłabiona i podłączona do kroplówki muszę przygotować całą kolację wigilijną... Nie wiem jak to zrobię ale muszę dać radę ;)Zupę
grzybową, kompot z suszu i
śledzie w
śmietanie robi mama, reszta potraw należy do mnie.
Dzisiejsze 12 potraw1. Zupa grzybowa z
makaronem3.
Kapusta z
grochem4. Pierogi z
kapusta i
grzybami5.
Śledź w cieście naleśnikowym6.
Grzyby w
maśle7.
Grzyby w panierce8.
Fasola z
masłem9. Jagły10.
Chleb11. Kompot z suszu12.
Śledzie w
śmietanieSkładniki:
karpcebula ok 2-3 sztuki
czosnek 4-5 ząbków
olej do smażenia
sól,
pieprzjajkomąkaPrzygotowanie:
Czosnek i
cebulę pokroić w plasterki.Oczyszczonego
karpia obłożyć dokładnie
cebula i
czosnkiem na zewnątrz jak i w środku. Posolić, popieprzyć. Pozostawić w lodówce na całą noc.Następnego dnia z
karpia zdjąć
cebulę i
czosnek, pokroić w dzwonki.
Jajko roztrzepać w salaterce, do drugiej wsypać
mąkę. Dzwonki
karpia oboczyć najpierw w
mące, następnie w
jajku i ponownie w
mące.Tak przygotowaną
rybę umieszczamy na rozgrzanym
oleju i smażymy z każdej strony do zarumienienia.Upieczoną
rybę wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby nadmiar
oleju wsiąknął w niego. Podajemy na ciepło.
Rybę można odgrzewać na odrobinie
oleju, najlepiej w garnku z grubym dnem i pod przykryciem, przewracając co jakiś czas aby się nie spaliła. U mnie w domu odsmaża się po 3-4 dzwonki na prawie każdy posiłek przez kolejne 2 dni świąt.