Wykonanie
W sam raz na jesienne obiadki, rozgrzewająca z dodatkiem gorącej grzanki obsypana
mozzarellą i
suszonym pomidorem.

Składniki:2 l
wody1
kalafior (500 g)3
cebule (400 g)pęczek
zieleniny (
pietruszka,
seler,
por,
lubczyk)1
marchewka1 szk. białego
półwytrawnego wina (250 ml)1 łyżeczka
przyprawy typu
Vegeta (opcjonalnie)
sól,
pieprz do smakuDo podania na 1 talerz zupy:grzanka z 1 kromki
chleba ziarnistego
mozzarella tarta - szczypta na grzankę2
suszone pomidory z zalewy - pokrojone w kostkę.Podzielić róże
kalafiora, przepłukać i zalać
wodą. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w plasterki
marchewkę oraz pęczek
zieleniny. Gotować 20 minut od zagotowania dodać
Vegetę.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, przesmażyć na złoty kolor i podlać
winem. Dusić do odparowania
wina. Przełożyć do wysokiego naczynia zmiksować blenderem. Wyciągnąć różyczki
kalafiora z
wywaru, wlać zmiksowaną
cebulę następnie zmiksować
kalafior i przełożyć do zupy. Doprawić
solą,
pieprzem.Przesmażyć kromki
chleba ziarnistego na suchej patelni z obu stron. Posypać odrobinę tartą
mozzarellą. Na talerz lub miseczkę nalać zupę na nią ułożyć grzanki z
serem dodać kawałki
pomidorów.Ps. warzywa lepiej się miksuje blenderem jeśli dodacie 1/2 szklanki
wywaru z zupy. Jeśli nie lubicie
Vegety możecie ją pominąć i doprawić tylko
solą,
pieprzem.Ciekawe i smaczne połączenie, polecam wypróbować :)