Wykonanie
Kolejna zupa w wersji lekkiej, co bardzo mi odpowiada. Już od paru lat do zabielania zup używam
jogurtów naturalnych.

Składniki:porcja warzyw (
pietruszka,
marchewka,
cebula, kawałek
pora,
selera)1 l słoik
ogórków kiszonych1 skrzydełko z
kurczaka1 łyżka
przyprawy typu
Vegeta,
sól,
pieprz do smaku2 łyżki stołowe
skrobi kukurydzianej180 g
jogurtu naturalnego (u mnie Zott)2 l
wodyWarzywa obieram.
Marchewkę drobno kroję,
cebulę opiekam, resztę dodaję w całości do
wody razem ze skrzydełkiem. Gotuję 20 minut, przyprawiam
Vegetą. W tym czasie
ogórki kiszone ścieram na tarce z grubymi oczkami. Dodaję do
wywaru, dolewam
wody kwaszonej z
ogórków. Doprowadzam do wrzenia następnie dodaję
skrobię kukurydzianą rozmieszaną w 1/3 szklanki zimnej
wody. Wszystko razem gotuję 1 minutę, zestawiam z ognia. Do miseczki przekładam
jogurt dolewam do niego chochelkę zupy. Dokładnie mieszam i przelewam do reszty zupy. Nie gotuję.

Podałam z osobno ugotowanym
ryżem ale osobiście kocham ją z
ziemniakami, które także gotuję oddzielnie.Zupa jest prosta w przygotowaniu. Pysznie polecam.