Wykonanie
... bo tak właśnie określa się w moim regionie kociołek wypełniony po brzegi
ziemniakami z różnymi, pysznymi dodatkami pieczony na ognisku. Jak za dawnych lat spotkania przy ognisku,
kiełbasa na patyku pachnąca ogniskowym
dymem. Kuchnia mojej mamy, ona używała do "
cebulek" garnka z grubym dnem,który układała na rozżarzonym drzewie. Grill jest pyszny, to prawda ale ja w dzieciństwie nie miałam grilla dlatego ognisko jest mi droższe, bliższe memu
sercu i Jej pamięci.
Składniki:3 kg
ziemniaków2 duże
marchewki3 duże
cebule0,5 kg
kiełbasy zwyczajnej (Wasza ulubiona)40 dag
boczku wędzonego1
kapusta głowiasta z luźnymi liśćmi1,5 łyżki
przyprawy do ziemniaków1 łyżka stołowa
Vegety1 łyżeczka
pieprzuświeży
koperek (u mnie mrożony ubiegłoroczny) drobno pokrojony (opcjonalnie)Jeżeli dodajecie
przyprawę do ziemniaków to ona już ma w sobie
koperek,
pietruszkę,
kurkumę i
curry jeżeli tak owej nie posiadacie to sami możecie doprawić podobnym składem.
Ziemniaki obieram zalewam zimną
wodą by nie poczerniały.
Kiełbasę,
boczek kroję w kostkę,
cebulę w piórka. Podsmażam na patelni
kiełbasę z
boczkiem, ściągam łyżką cedzakową i na pozostałym tłuszczu przesmażam
cebulę. Wszystko do delikatnego zrumienienia.
Marchewkę obieram i kroję w plastry lub kostkę.
Ziemniaki odcedzam z
wody, kroję w 0,5 cm grubości plastry, przyprawiam.
Kociołek wykładam liśćmi
kapusty. Spód powinien być grubiej wyłożony, ja dałam 3 liście + o czywiście brzegi kociołka.
Do niego wkładam
ziemniaki wymieszane z dodatkami zakrywam przykrywką i na ogień.
Najlepiej jest użyć grubszego kawałka drzewa by spokojnie żarzył się pod kociołkiem. U mnie po 1 godzinie były gotowe do spożycia.Smacznie polecam :)www.comfortfood.pl