ßßß Cookit - przepis na Kociołek z ziemniakami "cebulki"...

Kociołek z ziemniakami "cebulki"...

nazwa

Wykonanie

... bo tak właśnie określa się w moim regionie kociołek wypełniony po brzegi ziemniakami z różnymi, pysznymi dodatkami pieczony na ognisku. Jak za dawnych lat spotkania przy ognisku, kiełbasa na patyku pachnąca ogniskowym dymem. Kuchnia mojej mamy, ona używała do "cebulek" garnka z grubym dnem,który układała na rozżarzonym drzewie. Grill jest pyszny, to prawda ale ja w dzieciństwie nie miałam grilla dlatego ognisko jest mi droższe, bliższe memu sercu i Jej pamięci.
Składniki:
3 kg ziemniaków
2 duże marchewki
3 duże cebule
0,5 kg kiełbasy zwyczajnej (Wasza ulubiona)
40 dag boczku wędzonego
1 kapusta głowiasta z luźnymi liśćmi
1,5 łyżki przyprawy do ziemniaków
1 łyżka stołowa Vegety
1 łyżeczka pieprzu
świeży koperek (u mnie mrożony ubiegłoroczny) drobno pokrojony (opcjonalnie)
Jeżeli dodajecie przyprawę do ziemniaków to ona już ma w sobie koperek, pietruszkę, kurkumę i curry jeżeli tak owej nie posiadacie to sami możecie doprawić podobnym składem.
Ziemniaki obieram zalewam zimną wodą by nie poczerniały. Kiełbasę, boczek kroję w kostkę, cebulę w piórka. Podsmażam na patelni kiełbasę z boczkiem, ściągam łyżką cedzakową i na pozostałym tłuszczu przesmażam cebulę. Wszystko do delikatnego zrumienienia. Marchewkę obieram i kroję w plastry lub kostkę.
Ziemniaki odcedzam z wody, kroję w 0,5 cm grubości plastry, przyprawiam.
Kociołek wykładam liśćmi kapusty. Spód powinien być grubiej wyłożony, ja dałam 3 liście + o czywiście brzegi kociołka.
Do niego wkładam ziemniaki wymieszane z dodatkami zakrywam przykrywką i na ogień.
Najlepiej jest użyć grubszego kawałka drzewa by spokojnie żarzył się pod kociołkiem. U mnie po 1 godzinie były gotowe do spożycia.
Smacznie polecam :)
www.comfortfood.pl
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/05/kocioek-z-ziemniakami-cebulki.html