ßßß Cookit - przepis na Zupa koperkowa - dietetyczna

Zupa koperkowa - dietetyczna

nazwa

Wykonanie

Taką zupkę mogą spokojnie zjeść diabetycy czy zmagający się z wysokim cholesterolem. Najważniejsze by było chudo i lekko-strawnie. Bez mąki i śmietany, która dodatkowo podnosi poziom cukru. Zdjęcia nie są najlepszej jakości ale zupa jest bardzo smaczna, polecam gorąco.
Składniki:
2,5 l wody
włoszczyzna (gotowa partia warzyw do zup i rosołów - 3 marchewki, 2 pietruszki, odrobina pora, selera, kawałeczek kapusty i mała cebula)
1/2 szk kaszy manny
jogurt naturalny 180g (u mnie Zott )
1/2 szk posiekanego koperku (u mnie własny, mrożony)
1 łyżka przyprawy typu Vegeta
1 kostka rosołowa - drobiowa
Cebulkę opiekam z dwóch stron i dodaję z oczyszczonymi warzywami do wody, gotuję 0,5 godziny. Wyciągam warzywa pozostawiając tylko marchewkę. Jeżeli jest duży ubytek wody dolewam szklankę. Dodaję Vegetę, kaszę - mieszam by nie powstały gródki z kaszy. Gotuję 3 minuty dodaję koperek, kostkę rosołową, odstawiam. Mieszam w miseczce jogurt z gorącą zupą do połączenia i wlewam do reszty zupy. Nie gotuję by jogurt się nie ściął.
Oczywiście zamiast jogurtu możecie użyć 1/3 szk. śmietany odrobina tłuszczu też jest w organizmie niezbędna. :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/02/zupa-koperkowa-dietetyczna.html