Wykonanie
Taką zupkę mogą spokojnie zjeść diabetycy czy zmagający się z wysokim cholesterolem. Najważniejsze by było chudo i lekko-strawnie. Bez
mąki i
śmietany, która dodatkowo podnosi poziom
cukru. Zdjęcia nie są najlepszej jakości ale zupa jest bardzo smaczna, polecam gorąco.

Składniki:2,5 l
wodywłoszczyzna (gotowa partia warzyw do zup i rosołów - 3
marchewki, 2
pietruszki, odrobina
pora,
selera, kawałeczek
kapusty i mała
cebula)1/2 szk
kaszy mannyjogurt naturalny 180g (u mnie Zott )1/2 szk posiekanego
koperku (u mnie własny, mrożony)1 łyżka
przyprawy typu
Vegeta1
kostka rosołowa - drobiowa
Cebulkę opiekam z dwóch stron i dodaję z oczyszczonymi warzywami do
wody, gotuję 0,5 godziny. Wyciągam warzywa pozostawiając tylko
marchewkę. Jeżeli jest duży ubytek
wody dolewam szklankę. Dodaję
Vegetę,
kaszę - mieszam by nie powstały gródki z
kaszy. Gotuję 3 minuty dodaję
koperek,
kostkę rosołową, odstawiam. Mieszam w miseczce
jogurt z gorącą zupą do połączenia i wlewam do reszty zupy. Nie gotuję by
jogurt się nie ściął.

Oczywiście zamiast
jogurtu możecie użyć 1/3 szk.
śmietany odrobina tłuszczu też jest w organizmie niezbędna. :)