ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z ryżem jaśminowym

Szaszłyki z ryżem jaśminowym

nazwa

Wykonanie

...i ryż, i szaszłyki godne polecenia. Co prawda szaszłyki z piekarnika ale na patelni też usmażycie, na małym ogniu i przy odrobinę mniejszych kawałkach niż moje.
Składniki na szaszłyki:
50 dag piersi drobiowej (u mnie indycza)
10 dag wędzonego boczku
10 dag pieczarek
1 czerwona papryka
2 łyżki soku z cytryny
1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
2 łyżki oleju (u mnie oliwa z oliwek)
1 łyżeczka miodu
szczypta pieprzu
papryka słodka, sól do przyprawienia gotowych szaszłyków
Mięso należy opłukać w zimnej wodzie i osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę. Obrać czosnek, drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać sok z cytryny, miód, czosnek, pieprz i oliwę.
Włożyć do marynaty kawałki mięsa i odstawić na 0,5 godz. pod przykryciem do zmacerowania.
Boczek pokroić w kawałki, paprykę i pieczarki opłukać. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kawałki. Z pieczarek odciąć nóżki na równi z kapeluszem, przekroić na połówki lub ćwiartki jeśli są duże.
Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno boczek, paprykę, mięso, pieczarkę, boczek....i tak do wykorzystania składników. Ułożyć na desce przyprawić solą i papryką z obu stron.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć z obu stron do zrumienienia, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180st. 20 - 30 min (należy sprawdzić jak się pieką. Ja piekłam 0,5 godz bez termoobiegu, z termoobiegiem będzie krócej).
W tym czasie gdy pieką się szaszłyki można zrobić ryż.
Ryż z dodatkami:
25 dag ryżu (u mnie jaśminowy, najzwyklejszy też będzie dobry)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
4 pomidory pasteryzowane lub z puszki
500 ml bulionu z kostki ( u mnie drobiowy Winiary)
sos Chili Słodki Tao Tao do polania ryżu
Pomidory osączyć na sitku, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, czosnek drobniutko. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę dodać czosnek, ryż i pokrojone pomidory. W trakcie gotowania wlewać bulion, po pół szklanki i cały czas mieszać. Kiedy ryż wchłonie bulion i zaczyna przywierać do patelni dolewamy kolejne pół szklanki i tak do uzyskania miękkości ryżu. Mnie zajęło to 20 minut na małym ogniu.
Zastanawia Was, czy warto stać i mieszać ten ryż, czy jest lepszy jak ugotowany w wodzie? Otóż WARTO! Jest pyszny, i zachowuje swoje wartości odżywcze, które ryż gotowany zostawia w wodzie.
Szaszłyki wyciągnąć z piekarnika i podać z ryżem polanym sosem Chili Słodkim. Jest do niego idealny.
Smacznego!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/02/szaszyki-z-ryzem-jasminowym.html