Wykonanie
...i
ryż, i szaszłyki godne polecenia. Co prawda szaszłyki z piekarnika ale na patelni też usmażycie, na małym ogniu i przy odrobinę mniejszych kawałkach niż moje.

Składniki na szaszłyki:50 dag piersi drobiowej (u mnie indycza)10 dag
wędzonego boczku10 dag
pieczarek1
czerwona papryka2 łyżki
soku z cytryny1 duży lub 2 małe ząbki
czosnku2 łyżki
oleju (u mnie
oliwa z oliwek)1 łyżeczka
mioduszczypta
pieprzupapryka słodka,
sól do przyprawienia gotowych szaszłyków
Mięso należy opłukać w zimnej wodzie i osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę. Obrać
czosnek, drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać
sok z cytryny,
miód,
czosnek,
pieprz i
oliwę.

Włożyć do marynaty kawałki
mięsa i odstawić na 0,5 godz. pod przykryciem do zmacerowania.
Boczek pokroić w kawałki,
paprykę i
pieczarki opłukać. Z
papryki wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kawałki. Z
pieczarek odciąć nóżki na równi z kapeluszem, przekroić na połówki lub ćwiartki jeśli są duże.

Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno
boczek,
paprykę,
mięso,
pieczarkę,
boczek....i tak do wykorzystania składników. Ułożyć na desce przyprawić
solą i
papryką z obu stron.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki
oleju i smażyć z obu stron do zrumienienia, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180st. 20 - 30 min (należy sprawdzić jak się pieką. Ja piekłam 0,5 godz bez termoobiegu, z termoobiegiem będzie krócej).W tym czasie gdy pieką się szaszłyki można zrobić
ryż.
Ryż z dodatkami:25 dag
ryżu (u mnie jaśminowy, najzwyklejszy też będzie dobry)1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku4
pomidory pasteryzowane lub z puszki500 ml
bulionu z kostki ( u mnie drobiowy
Winiary)sos
Chili Słodki Tao Tao do polania
ryżuPomidory osączyć na sitku, pokroić w niewielkie kawałki.
Cebulę i
czosnek obrać, pokroić w kostkę,
czosnek drobniutko. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oleju, zeszklić
cebulę dodać
czosnek,
ryż i pokrojone
pomidory. W trakcie gotowania wlewać
bulion, po pół szklanki i cały czas mieszać. Kiedy
ryż wchłonie
bulion i zaczyna przywierać do patelni dolewamy kolejne pół szklanki i tak do uzyskania miękkości
ryżu. Mnie zajęło to 20 minut na małym ogniu.

Zastanawia Was, czy warto stać i mieszać ten
ryż, czy jest lepszy jak ugotowany w wodzie? Otóż WARTO! Jest pyszny, i zachowuje swoje wartości odżywcze, które
ryż gotowany zostawia w wodzie.

Szaszłyki wyciągnąć z piekarnika i podać z
ryżem polanym sosem
Chili Słodkim. Jest do niego idealny.Smacznego!