Wykonanie
Zbliża się Halloween czas szaleństwa przebieranek oraz nietuzinkowych przekąsek. Ja przygotuje mumie znikają bardzo szybko z talerzy z krwistym sosem. Debiut już był Gabrysia pochłonęła ja w mik:) Robi się je w miarę szybko są pyszne na zimno jak i na ciepło. Resztę historii pewnej mumi opowiem w przepisie.

SKŁADNIKI :mielone użyłam wieprzowego 0 , 5 kg
sól,
pieprz do smakujeśli lubimy możemy użyć naszych ulubionych
ziół np.
majeranekjajko 1 szt do mielonego plus 1 dodatkowe do posmarowania ciasta1
bułkę, którą wcześniej namoczyliśmy w
mlekuolej do smażenia klopsów (używam rzepakowego )
ciasto francuskie 1 opakowaniekawałek ugotowanego
białka z
jajka ( zrobimy z tego oczy ) plus słomka do
napoju do wycięcia oczek1 kostka
gorzkiej czekolady do zrobienia źrenicSOS1 puszka
pomidorów pokrojonych bez skórki1 łyżka
oliwy2 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smakugałązka
tymianku świeżego1 mała gałązka
rozmarynu
SPOSÓB WYKONANIA :-
mięso mielone doprawiamy
przyprawami, dodajemy
jajko, namoczoną w
mleku bułkę oraz trochę zimnej
wody wyrabiamy jednolita masę- obsmażamy je na patelni z każdej strony, gotowe wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu-
ciasto francuskie tniemy na paseczki szerokości ok 3-4 mm- gdy mielone nam już przestygło owijamy je naszym
ciastem wedle naszej fantazji tak, aby pozostawić miejsce na buźkę- tak przygotowane ciasto smarujemy rozmąconym
jajkiem- układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej wysmarowaliśmy tłuszczem oraz posypaliśmy np.
kaszką manną, aby ciasto nam się nie przykleiło- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni- gotowe mumie pieczemy 20 minut- w tym czasie przygotowujemy SOS- rozgrzewamy patelnie z
oliwą, dodajemy starty
czosnek,
zioła i minutę podsmażamy uważając, aby nie przypalić
czosnku- dodajemy w to puszkę naszych
pomidorów mieszamy i doprawiamy do smaku- na wolnym ogniu odparowujemy sos, w tym czasie
pomidory nam zmiękną co stworzy nam jednolity gęsty sos

- gdy mumie są już upieczone i lekko ostygły dodamy im oczy- z ugotowanego
białka słomką do picia wycinamy oczka- tą samą słomkę wbijamy w nasze mielone robiąc miejsce na oczka wkładamy je a źrenice robimy wykałaczką, którą zanurzamy w rozpuszczonej kostce
gorzkiej czekolady
Tak przygotowane możemy zajadać na ciepło jak i na zimno.Cudownego szaleństwa na Halloween
Basia