Wykonanie
Ciężko się czasem wstaję zwłaszcza w takie ciemne zimne poranki. Wtedy zastanawiam się co by tu zjeść aby pojawiła się energia i uśmiech na twarzy. Zaglądam do lodówki ..... o tak dziś tak zacznę dzień. Więc po wysłaniu dziecka do przedszkola nakarmieniu drugiego szkraba zabieram się za śniadanie dla dorosłych:) Dziś dzień zaczęłam tak..

Czas przygotowania: 25minSKŁADNIKI: 2 osoby-
jajka 2 szt-
boczek wędzony w plastrach 4szt-
ser pleśniowy kawałeczek-
orzechy włoskie 4szt-
kiełki (dałam
rzodkiewki)-
ocet jabłkowy 2 łyżki
SOS HOLENDERSKI- 2
żółtka-
masło 100 g-
sok z cytryny 1 łyżkę-
woda 1,5 łyżki-
sól-
biały pieprzNAPÓJ WARZYWNO-
OWOCOWY-
szpinak świeży 3 garście-
owoc sharon 2 szt-
nektar bananowy 1 szklankę

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA- zaczynam od przygotowania
sosu holenderskiego do garnka wlewam
wodę aby się zagotowała na niej umieszczam miskę do której wbijam
żółtka, dodaje
sól,
pieprz i łyżkę
soku z cytryny energicznie mieszam trzepaczką dodaję 1,5 łyżki
wody tem. pokojowa i dalej mieszam uważając aby
żółtko się nie ścięło(co jakiś czas zdejmuję miseczkę z pary) w garnuszku rozpuszczam
masło zdejmuję z niego
śmietankę (biały nalot) i powolutku dodaję do rozmąconych
jajek ubijam na parze. Im wolniej dodajemy
masło tym lepszy będzie sos. TRZEBA UWAŻAĆ ABY NIE BYŁO ZA WYSOKIEJ TEMPERATURY I ABY MISECZKA NIE DOTYKAŁA
WODY BO ZETNĄ NAM SIĘ
JAJKA I BĘDZIE PO SOSIE. Pod koniec zawsze możemy doprawić sos jeśli np będzie nam za mało
białego pieprzu.- do garnka który wykorzystałam na parę wlewam
ocet i gotuję gdy
woda mocno gulgoczę wlewam w nie
jajko(wcześniej wybiłam je na mała miseczkę uważając aby
żółtko się nie rozcięło) łyżką nadaję kształt
jajku i gotuję je ok 3-4 minuty (w zależności jakie ścięcie chcemy uzyskać) i tak każde
jajko po kolei, gdy jest gotowe wykładam je na ręcznik papierowy aby się odsączyło od
wody.- rozgrzewam patelnię teflonową i układam na niej plastry
boczku oraz prażę
orzechy włoskie- do większego pojemnika wrzucam umyty
szpinak, obrane
owoce sharon i wlewam
nektar bananowy wszystko miksuję blenderem i wlewam do szkanek- gotowe
jajka,
boczek,
ser,
kiełki,
orzechy układam na talerzu polewam sosem i podaje wraz z
sokiem warzywno owocowym.Może i jest przy tym trochę zabawy ale naprawdę warto czasem tak zacząć dzień z takim śniadaniem zwłaszcza w sobotę lub niedzielę gdzie nie musimy tak pędzić :)

Smacznego