Wykonanie
W kuchni ciągle coś eksperymentuję łącze ulubione rzeczy ze sobą a, że
ciasto drożdżowe często u mnie gości powstały w ten sposób
bułki brudaski:) Nazwałam je brudaski bo zdarza się, że potrafią swoim nadzieniem pobrudzić naszą buzię ale rozkosz jedzenia ciepłej drożdżowej
bułki z pysznym nadzieniem wynagradza nam to. Aby
ciasto drożdżowe nam wyszło trzeba połączyć czas, cierpliwość odrobinę miłości i szczyptę ciepła. Jest wiele propozycji na
ciasta drożdżowe i każde się sprawdza w innej postaci np. drożdżówki,
bułki czy pizzy.A oto sprawca całego zamieszania :)

SKŁADNIKI:
CIASTO DROŻDŻOWE ( z ciasta uzyskamy ok 16
bułek, jeżeli nie potrzebujemy taką ilość część cista zawsze możemy zamrozić i
mieć skrócony czas przygotowania na inną okazję)-
mąka pszenna - 750g-
drożdże 15g-
sól 15g-
woda 520 ml(tem. pokojowa)-
jajko 1sztNADZIENIE-
mięso mielone 0,5 kg-
przecier pomidorowy (dodałam 300 ml)-
pieprz świeżo zmielony-
sól morska-
bazylia-
tymianek-
olej (
pomidory,
bazylia,
czosnek)-
mozzarella 1 szt-
suszone pomidory 4 szt- trochę rozpuszczonego
masła do posmarowania
bułek- odrobina
wody do posmarowaniaTym razem zrobiłam wersje łagodną bardziej pod dzieci ale robię też wersję bardziej na ostro z
papryczką chili oraz
czosnkiem.SPOSÓB WYKONANIA:- składniki z
ciasta drożdżowego mieszam ze sobą na początku w misce łyżką, gdy masa jest już zarobiona wyciągam na blat obsypany
mąka i zaczynam wyrabianie ciasta. Na początku ciasto jest dość mokre ale pod wpływem wyrabiania i wtłaczania powietrza cisto przestaję się kleić i zaczyna tworzyć ładną masę (wyrabiamy ok 12- 15 min)- cisto najlepiej się wyrabia tworząc mniej więcej kule która chwytamy w połowie ciągnąc do siebie po czym nakładamy tył na przód, i kolejny uderzamy masę o blat chwytamy w połowie, ciągniemy, zakładamy. Czynność tą powtarzamy aż ciasto zacznie być sprężyste i się odkleja od ręki i blatu. W ten sposób wtłaczamy mu dużo powietrza (postaram się nakręcić wam filmik aby było łatwiej wyobrazić to sobie)- tak wyrobione ciasto zostawimy w misce przykrytą ściereczką na 1 h do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości)

-- w tym czasie przygotowujemy sobie nadzienie- rozgrzewamy patelnie z odrobina
oleju (ja dodaje smakowy dodaje to dodatkowego smaku)- wrzucamy
mięso przyprawiamy i podsmażamy- do podsmażonego
mięsa wlewam przecier i wrzucam
suszone pomidory i duszę tak na małym ogniu do zagęszczenia masy pod koniec wrzucam świeże
zioła i jeszcze chwilę duszę-
mozzarellę kroje w plastry- gdy ciasto już podwoi swoją masę wyciągam ją na blat i kilka
razy jeszcze wyrobię pozbywając się w ten sposób gazów z ciasta- stworze walec ( z połowy ciasta) i kroję go
ostrym nożem na kawałki

- z kawałka tworze mniej więcej koło na które nakładam wystudzone
mięso a na
mięso układam plaster
mozzarelli

- tak przygotowany placek smaruję delikatnie dookoła
wodą aby brzegi się skleiły i unoszę brzegi do góry tworząc w ten sposób
bułkę, obracam i delikatnie formuję i odkładam na blaszkę wyłożonym papierem do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min


- w tym czasie nagrzewam piekarnik na 200 stopni- wkładam na ok 16 - 20 min ( wszytko zależy od naszego piekarnika obserwujemy)- gdy lekko ostygną polewam
masełkiem i wcinamy :) Są pyszne na ciepło jak i na zimno

WSKAZÓWKI- z tej porcji wykorzystałam połowę dało z tego 8
bułek resztę ciasta wykorzystałam do innych celów- zawsze warto zamrozić ciasto i
mieć już gotowe , skróci zawsze to czas przygotowania na przyszłość- gdy robimy placki przygotowując ich do farszu nie róbmy zbyt cienkiego bo pęknie nam podczas pieczenia i zawartość
bułki wypłynie- gdy chcemy
bułki drożdżowe odświeżyć polewamy odrobina
wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok 5 min uzyskamy w ten sposób chrupiącą ciepła
bułkę