ßßß
Spód:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru0,5 margaryny2 żółtka1 łyżka wódki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.Masa makowa:200 g. maku1 szklanka cukru6 jajek1 jabłko0,5 margaryny6 łyżek kaszy mannej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki rodzynek1 łyżka skórki pomarańczowejgarść posiekanych orzechów włoskichszczypta soliMak gotujemy z wodą. Następnie mielimy 2-3 razy (ja jeśli mam czas mielę 2 razy, jeśli nie tylko raz i też nikt nie skarży się z tego powodu). Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy do niej żółtka, a następnie cały czas ucierając dodajemy mak, starte jabłko, proszek do pieczenia, kaszę i bakalie. Na koniec całość delikatnie łączymy z pianą z białek.Masa serowa:1 kg sera na serniki1 szklanka cukru5 jajekbudyń waniliowy100 g. masła2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliOddzielamy białka i żółtka. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy do nich budyń, proszek do pieczenia i rozpuszczone ostudzone masło. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek.Rozwałkowujemy spód, na niego wykładamy masę makową, a na nią masę serowąCałość pieczemy przez 45 minut w 180 st.C następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze 35 minut. Jeśli wierzch zacznie się robić "zbyt" rumiany to można go przykryć papierem do pieczenia. Wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach