Wykonanie
Tak przyznaję się, jestem miłośniczką serników wszelkiej postaci, tych na zimno, na ciepło, z
owocami, z
bakaliami i tych z
makiem również dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na moim zdaniem najlepszy przepis na seromakowiec lub jak ktoś woli sernik z
makiem ;)
Spód:1,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru0,5
margaryny2
żółtka1 łyżka
wódki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.Masa makowa:200 g.
maku1 szklanka
cukru6
jajek1
jabłko0,5
margaryny6 łyżek
kaszy mannej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
rodzynek1 łyżka
skórki pomarańczowejgarść posiekanych
orzechów włoskichszczypta
soliMak gotujemy z
wodą. Następnie mielimy 2-3
razy (ja jeśli mam czas
mielę 2
razy, jeśli nie tylko raz i też nikt nie skarży się z tego powodu). Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy z
solą na sztywną pianę.
Margarynę ucieramy z
cukrem i dodajemy do niej
żółtka, a następnie cały czas ucierając dodajemy
mak, starte
jabłko,
proszek do pieczenia,
kaszę i
bakalie. Na koniec całość delikatnie łączymy z pianą z
białek.Masa serowa:1 kg
sera na serniki1 szklanka
cukru5
jajekbudyń waniliowy100 g.
masła2 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliOddzielamy
białka i
żółtka.
Białka ubijamy z
solą na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z
cukrem do białości, następnie dodajemy do nich
budyń,
proszek do pieczenia i rozpuszczone ostudzone
masło. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z
białek.Rozwałkowujemy spód, na niego wykładamy masę
makową, a na nią masę
serowąCałość pieczemy przez 45 minut w 180 st.C następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze 35 minut. Jeśli wierzch zacznie się robić "zbyt" rumiany to można go przykryć papierem do pieczenia. Wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach