Wykonanie
W mojej kuchni przyszła kolej na
czereśniowe love ;) Są owsianki, placki no i oczywiście ciasta z
czereśniami. To musicie koniecznie wypróbować, delikatnie kruche ciasto,
dżem, kuleczki z
czereśniami budyniowa niezbyt słodka masa, a całość wieńczy puszysty
biszkopt oblany
czekoladą. Wygląda bardzo efektownie, dlatego będzie idealne na wyjątkowe okazje, np. letnie przyjęcie, ale z popołudniową
kawą także będzie smakować wybornie. Moi bliscy orzekli, że jest absolutnie pyszne i muszę je robić częściej.Zapraszam na przepis.

Ciasto kruche:3 3/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
amoniaku1
margaryna4
żółtka1 szklanka
cukru2 łyżeczki
kakaosłoik powideł (użyłam
malinowych)wypestkowane
czereśnie, ok 40 sztukMieszamy
mąkę, proszek,
amoniak i
cukier, dodać
żółtka i
margarynę i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na 2 równe części i do jednej dodajemy
kakao. Ja tradycyjnie schłodziłam ciasto przez ok godzinę w lodówce (dzięki temu jest bardziej kruche). Jasne ciasto rozwałkowałam na papierze do pieczenia i przełożyłam do blachy (25x35 cm) na nim rozsmarowałam powidła.
Kakaowe ciasto podzieliłam na równe części (ok 40) i w każdą zawinęłam
czereśnie, uformowałam kule, a następnie poukładałam je na powidłach. Całość piekłam przez ok 45 minut w 170 st. C.

Biszkopt:4
jajka4 łyżki
cukru4 łyżki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliBiałka ubijamy z
solą na sztywną pianę, a następnie dosypujemy do nich po łyżce
cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy
mąkę i proszek. Pieczemy na w blaszce o takich samych wymiarach jak ciasto kruche przez ok 20-25 minut w 180 st. CKrem:1/2 litra
mleka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
cukrumasłoPołowę
mleka zagotowujemy z
cukrem, w reszcie rozprowadzamy
mąki, wlewamy na gotujące
mleko i zagotowujemy mieszając, by nie powstały grudki.
Budyń studzimy. Miękkie
masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzony
budyń. Krem wykładamy na ciato z kulkami, przykrywamy ostudzonym
biszkoptemPolewa:1/2 tabliczki
czekolady gorzkiej1/2 tabliczki
czekolady mlecznej4-5 łyżek
mlekaCzekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnej z
mlekiem i polewamy
biszkopt.


Smacznego