ßßß
Ciasto kruche:3 3/4 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki amoniaku1 margaryna4 żółtka1 szklanka cukru2 łyżeczki kakaosłoik powideł (użyłam malinowych)wypestkowane czereśnie, ok 40 sztukMieszamy mąkę, proszek, amoniak i cukier, dodać żółtka i margarynę i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na 2 równe części i do jednej dodajemy kakao. Ja tradycyjnie schłodziłam ciasto przez ok godzinę w lodówce (dzięki temu jest bardziej kruche). Jasne ciasto rozwałkowałam na papierze do pieczenia i przełożyłam do blachy (25x35 cm) na nim rozsmarowałam powidła. Kakaowe ciasto podzieliłam na równe części (ok 40) i w każdą zawinęłam czereśnie, uformowałam kule, a następnie poukładałam je na powidłach. Całość piekłam przez ok 45 minut w 170 st. C.
Biszkopt:4 jajka4 łyżki cukru4 łyżki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliBiałka ubijamy z solą na sztywną pianę, a następnie dosypujemy do nich po łyżce cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy mąkę i proszek. Pieczemy na w blaszce o takich samych wymiarach jak ciasto kruche przez ok 20-25 minut w 180 st. CKrem:1/2 litra mleka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki cukrumasłoPołowę mleka zagotowujemy z cukrem, w reszcie rozprowadzamy mąki, wlewamy na gotujące mleko i zagotowujemy mieszając, by nie powstały grudki. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzony budyń. Krem wykładamy na ciato z kulkami, przykrywamy ostudzonym biszkoptemPolewa:1/2 tabliczki czekolady gorzkiej1/2 tabliczki czekolady mlecznej4-5 łyżek mlekaCzekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem i polewamy biszkopt.
Smacznego