Wykonanie
Nie wiem jakim cudem w moim zamrażalniku uchowało się jeszcze trochę
truskawek, a że niebawem będą świeże postanowiłam je czym prędzej zużyć. Szukając inspiracji trafiłam znalazłam przepisy na klasyczny sernik na zimno z
truskawkami, jednak ja postanowiłam trochę bardziej pokombinować. Zobaczcie sami co wymyśliłam.

Dodam tylko, że na kawałeczek tego serniczka mogą sobie pozwolić Ci co dbają o linię, bo zawiera tylko 1/2 szklanki
cukru. Pewnie dietetycy i inni maniacy absolutnie zdrowego odżywiania nakrzyczeliby na mnie, że
cukier to zło, ale ja wychodzę z założenia, że wszystko z umiarem jest dla ludzi ;)

Spód:1/2 kostki
masła rozpuszczonego2 szkl.
płatków owsianych1/2 szkl.
mąki (u mnie żytnia razowa)1 łyżka
miodu1
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki mieszamy dokładnie, przekładamy do tortownicy (średnica 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. przez ok 15 minut. Moja uwaga - spód jest praktycznie nie słodki, dlatego można dodać więcej
miodu, lub 1-2 łyżki
cukru.Warstwa
serowo budyniowa:3
jajka1/2 szklanki
cukru1 szklanka
mleka1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/ 2 kg
twarogu mielonego4 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości
wodyJajka ubijam z
cukrem na puch i dodaję obie
mąki.
Mleko zagotowuję, a do gotującego wlewam masę jajeczną i cały czas mieszając, gotuję na małym ogniu do zgęstnienia. Ostudzoną masę ucieram dodając po łyżce
twaróg, a na koniec wlewam
żelatynę. Masę budyniową wykładam na ostudzony spód i odstawiam do lodówki by zgęstniała.Warstwa czekoladowa:1 tabliczka
czekolady ( u mnie pół na pól
mleczna i gorzka)1/2 kg
twarogu mielonego1/2 szklanki
śmietany 30%3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości
wodyCzekoladę rozpuszczam w kąpieli
wodnej, a następnie mieszam z
serem Śmietanę ubijam na sztywno i partiami dodaję do
czekoladowo serowej masy. Na koniec wlewam rozpuszczoną
żelatynę, całość dokładnie mieszam i wykładam na masę budyniową, całość ponownie wstawiam do lodówki by stężała.
Galaretka truskawkowa:ok 1/2 kg mrożonych
truskawek1
galaretka truskawkowaaksamitny sernik, budyniowy sernik, ciasto pianka, ciasto z
truskawkami, fit sernik, odchudzone ciasto, odchudzony sernik, owsiany spód, sernik, sernik
czekoladowy, sernik na zimno, sernik z
truskawkami, Serniki,
truskawki, zdrowszy sernik na zimno,
Galaretkę rozpuszczam w szklance
wody mieszam z
truskawkami, wykładam na masę
czekoladową i znów odstawiam do zgęstnienia.