Wykonanie
WitajcieTak sobie patrzę na zdjęcia moich ciast i stwierdzam, że zdecydowanie lepiej smakują, niż wyglądają, a zrobienie im ładnego zdjęcia graniczy z cudem. Raz, że ciągle
goni mnie czas, dwa to nie takie światło, to nie takie tło, to krzywo, to ręka mi się trzęsie... Wiem, że są blogerzy, którzy nim dodadzą wpis robią całą profesjonalną sesje zdjęciową swojego dania, ja nie zamierzam. Owszem pewnie milej by się Wam tutaj zaglądało, gdyby Wasze oczy przyciągały perfekcyjne fotografie równie perfekcyjnego ciasta, ale z tym nie do mnie, wybaczcie. Staram się zrobić jak najlepsze ujęcia, ale zdjęcia moich ciast robię
póki co telefonem, nie przerabiam ich w photoshopie, czy innym ustrojstwie, dlatego nie zawsze idealnie wyglądają. Uważam, że lepiej pokazać coś co jest dobre w smaku, a wcale nie wygląda perfekcyjnie, niż robić to samo danie 10
razy, żeby tylko zrobić idealne zdjęcia. Wolę ten czas przeznaczyć na wypróbowanie nowego przepisu.Kocham piec, ale nie uważam się za
guru cukierniczego, u którego wszystko musi wyglądać idealnie, jak od linijki. Myślę, że i komuś kto będzie moje przepisy próbował odtworzyć milej będzie
mieć świadomość, że nie wszystko zawsze wychodzi perfekcyjnie.Dość tych wywodów,
pora na przepis. Dziś "Szarlotka Krysi" ciasto to pierwszy raz
jadłam jeszcze w liceum u moich koleżanek, zachwyciło mnie swoją lekką konsystencją i aksamitnym smakiem, zwieńczonym
czekoladową polewą. Jest to także ulubione ciasto mojej mamy. Z pozoru banalny
biszkopt,
jabłka i krem budyniowy ale razem stanowią
trio, które sprawdziło się już przy wielu okazjach, zapraszam Was do wypróbowania.
Biszkopt3
jaja1/2 szkl
cukru1/2 szkl.
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliUbijamy
białka z
solą i stopniowo wsypujemy
cukier, a następnie dodajemy po 1
żółtku. Na koniec dodajemy
mąki i proszek, mieszając delikatnie by piana nie opadła. Pieczemy ok 25 minut w 180 st. CMasa
jabłkowa11/2 kg
jabłekgalaretka pomarańczowa2 łyżeczki
żelatyny3-4 łyżki
cukruJabłka obieramy i kroimy na grubszy tryb, jak ja to mówię. Następnie przekładamy do garnka i dodajemy
cukier, gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż
jabłka niemal całkowicie się rozgotują. Nie zdejmując z ognia wsypujemy
galaretkę i
żelatynę i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy.Masa budyniowa1/2 litra
mlekabudyń waniliowy4 łyżki
cukru pudrumasło śmietankowe1
czekolada mleczna4-5 łyżek
mlekaGotujemy
budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję odrobinę mniej
mleka by
budyń był gęstszy.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po łyżce zimnego budyniuNa
biszkopt wykładamy masę
jabłkową, na nią masę budyniową i całość polewamy
czekoladą rozpuszczoną z niewielką ilością
mleka w kąpieli
wodnej. Smacznego.