ßßß
Składniki :1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę3 ząbki czosnku rozgniecione i posiekanepół łyżeczki brązowego cukru1 łyżeczka pasty z papryczki chipotle - użyłam harissypół papryczki chili drobno posiekanej1 podwójna pierś z kurczaka (lub 3 niewielkie pojedyncze piersi) pokrojona na mniejsze kawałkipuszka krojonych pomidorów150-200ml przecieru pomidorowegopuszka mieszanych fasolek (u mnie była to fasola czarna i czerwona, black eye, flażoretka)słodka i ostra papryka w proszku oraz szczypta wędzonejoliwa do smażeniado przybrania - czerwona cebula, świeża kolendra, kwaśna śmietanka
Przygotowanie :Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cebulę, a gdy zmięknie i lekko zbrązowieje dodać czosnek, smażyć jeszcze przez chwilę, dodać cukier, papryczkę chili i łyżeczkę pasty z chipotle lub harissy. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Wlać krojone pomidory i pasattę, chwilę przesamżyć, następnie dodać kawałki kurczaka, doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Po kilku minutach wyłowić kawałki kurczaka i rozdrobnić je dwoma widelcami, a następnie włożyć z powrotem na patelnię do sosu, dodać fasolkę, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę. Podawać na kukurydzianych tortillach z czerowną cebulą, posiekaną kolendrą i kwaśną śmietanką.
Smacznego!