ßßß Cookit - przepis na Meksykański gulasz z kurczaka

Meksykański gulasz z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Dziś na szybki obiad postanowiłam przygotować meksykański gulasz z kurczaka z dodatkiem różnych fasolek. Danie jest bardzo smaczne, łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, lekko pikantne, podane w kukurydzianych tortillach z dodatkiem kwaśnej śmietanki, jest idealne na sycącą obiado-kolację.
Składniki :
1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
3 ząbki czosnku rozgniecione i posiekane
pół łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka pasty z papryczki chipotle - użyłam harissy
pół papryczki chili drobno posiekanej
1 podwójna pierś z kurczaka (lub 3 niewielkie pojedyncze piersi) pokrojona na mniejsze kawałki
puszka krojonych pomidorów
150-200ml przecieru pomidorowego
puszka mieszanych fasolek (u mnie była to fasola czarna i czerwona, black eye, flażoretka)
słodka i ostra papryka w proszku oraz szczypta wędzonej
oliwa do smażenia
do przybrania - czerwona cebula, świeża kolendra, kwaśna śmietanka
Przygotowanie :
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cebulę, a gdy zmięknie i lekko zbrązowieje dodać czosnek, smażyć jeszcze przez chwilę, dodać cukier, papryczkę chili i łyżeczkę pasty z chipotle lub harissy. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Wlać krojone pomidory i pasattę, chwilę przesamżyć, następnie dodać kawałki kurczaka, doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Po kilku minutach wyłowić kawałki kurczaka i rozdrobnić je dwoma widelcami, a następnie włożyć z powrotem na patelnię do sosu, dodać fasolkę, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę. Podawać na kukurydzianych tortillach z czerowną cebulą, posiekaną kolendrą i kwaśną śmietanką.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/05/meksykanski-gulasz-z-kurczaka.html