Wykonanie
Dziś na szybki obiad postanowiłam przygotować meksykański gulasz z
kurczaka z dodatkiem różnych
fasolek. Danie jest bardzo smaczne, łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, lekko pikantne, podane w kukurydzianych tortillach z dodatkiem kwaśnej
śmietanki, jest idealne na sycącą obiado-kolację.

Składniki :1 średnia
cebula pokrojona w drobną kostkę3 ząbki
czosnku rozgniecione i posiekanepół łyżeczki
brązowego cukru1 łyżeczka pasty z papryczki chipotle - użyłam harissypół
papryczki chili drobno posiekanej1 podwójna
pierś z kurczaka (lub 3 niewielkie pojedyncze piersi) pokrojona na mniejsze kawałkipuszka krojonych
pomidorów150-200ml
przecieru pomidorowegopuszka mieszanych
fasolek (u mnie była to
fasola czarna i czerwona, black eye, flażoretka)słodka i
ostra papryka w proszku oraz szczypta wędzonej
oliwa do smażeniado przybrania -
czerwona cebula, świeża
kolendra, kwaśna
śmietanka
Przygotowanie :Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, przesmażyć na niej
cebulę, a gdy zmięknie i lekko zbrązowieje dodać
czosnek, smażyć jeszcze przez chwilę, dodać
cukier,
papryczkę chili i łyżeczkę pasty z chipotle lub harissy. W razie potrzeby podlać niewielką ilością
wody. Wlać krojone
pomidory i pasattę, chwilę przesamżyć, następnie dodać kawałki
kurczaka, doprawić
solą i
pieprzem oraz słodką i
ostrą papryką. Po kilku minutach wyłowić kawałki
kurczaka i rozdrobnić je dwoma widelcami, a następnie włożyć z powrotem na patelnię do sosu, dodać
fasolkę, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę. Podawać na kukurydzianych tortillach z
czerowną cebulą, posiekaną
kolendrą i kwaśną
śmietanką.


Smacznego!