Wykonanie
Przeglądając przepisy natrafiłam na zdjęcie
żurku i naszła mnie straszna ochota na tę zupę. W polskim sklepie nabyłam zakwas,
kiełbasę i
wędzony boczek i przystąpiłam do warzenia tradycyjnego polskiego
żuru.
2 laski
kiełbasy zwyczajnej1
marchewka1 mała
pietruszka1 mały
por2 duże ząbki
czosnku750ml
wody4
suszone grzybylistek
bobkowy2 ziarenka
ziela angielskiegomajeranek,
tymianek1 duża
cebula100 g
wędzonego boczku500ml zakwasu1
jajko (opcjonalnie)Do garnka włożyć
kiełbasę,
marchewkę,
pietruszkę,
por,
czosnek i zalać
wodą. Dodać listek
bobkowy,
ziele angielskie,
majeranek i
tymianek. Gotować na małym ogniu około 30 minut.W międzyczasie na patelni przesmażyć pokrojony w kostkę
boczek, gdy tłuszcz się wytopi dodać drobno pokrojoną
cebulę i smażyć aż zbrązowieje.Usmażony
boczek i
cebulę dodać do
wywaru z kiełbasy, gotować kolejne 15 minut lub aż warzywa (
marchewka) będą miękkie. Stopniowo dolewać zakwasu i próbować zupę, aby nie była zbyt kwaśna i/lub zbyt słona. Gotowa jeszcze kilkanaście minut.Podawać z pokrojoną w plasterki
kiełbasą, ugotowanym na twardo
jajkiem i
marchewką pokrojona w plasterki.Smacznego!