ßßß Cookit - przepis na Żur

Żur

nazwa

Wykonanie

Przeglądając przepisy natrafiłam na zdjęcie żurku i naszła mnie straszna ochota na tę zupę. W polskim sklepie nabyłam zakwas, kiełbasę i wędzony boczek i przystąpiłam do warzenia tradycyjnego polskiego żuru.
2 laski kiełbasy zwyczajnej
1 marchewka
1 mała pietruszka
1 mały por
2 duże ząbki czosnku
750ml wody
4 suszone grzyby
listek bobkowy
2 ziarenka ziela angielskiego
majeranek, tymianek
1 duża cebula
100 g wędzonego boczku
500ml zakwasu
1 jajko (opcjonalnie)
Do garnka włożyć kiełbasę, marchewkę, pietruszkę, por, czosnek i zalać wodą. Dodać listek bobkowy, ziele angielskie, majeranek i tymianek. Gotować na małym ogniu około 30 minut.
W międzyczasie na patelni przesmażyć pokrojony w kostkę boczek, gdy tłuszcz się wytopi dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć aż zbrązowieje.
Usmażony boczek i cebulę dodać do wywaru z kiełbasy, gotować kolejne 15 minut lub aż warzywa (marchewka) będą miękkie. Stopniowo dolewać zakwasu i próbować zupę, aby nie była zbyt kwaśna i/lub zbyt słona. Gotowa jeszcze kilkanaście minut.
Podawać z pokrojoną w plasterki kiełbasą, ugotowanym na twardo jajkiem i marchewką pokrojona w plasterki.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2011/08/zur.html