Wykonanie
Na sobotni wieczór, odwiedziny Przyjaciół, czy kolację dla
Męża ;)Dodatki są kwestią własnego wyboru, smaku i tego, co akurat mamy pod ręką :)Składniki:3 szklanki
mąki5 dag
drożdży1
jajko4 łyżki
oleju1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soliszklanka letniej
wodySkładniki na sos:5 łyżeczek
przecieru pomidorowego2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
olejuprzyprawa do pizzy
oreganosólDodatki:podsmażona
pierś z kurczaka, drobne kawałeczki
ser żółtyduszone
pieczarki z
cebulkąziarna słonecznikakukurydzaczerwona fasolaPrzygotowanie:
Drożdże i
cukier wymieszać, aż się rozpuszczą. Dodać
wodę,
sól,
olej,
jajko i wymieszać. Dodać przesianą
mąkę i dobrze wymieszać.Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć na blaszki. Taka ilość ciasta wystarcza na 2 blaszki do pizzy (blaszki z dziurkami). Można podłożyć papier do pieczenia lub wyłożyć prosto na blachę.Ciasto najlepiej rozprowadza się palcami, warto namoczyć je w
oleju - wtedy ciasto łatwiej się układa:)Sos - mieszamy ze sobą wszystkie składniki ;)Na ciasto wykładamy
sos pomidorowy i pozostałe składniki. Wszystkie chwyty smakowe dozwolone jeżeli chodzi o dodatki :)Ważna uwaga, by
ser dodać na kilka minut przed końcem pieczenia.Całość pieczemy 20-25 minut.
Przyprawy na górę są dowolne:
przyprawy do pizzy, suszona
bazylia,
oregano,
zioła prowansalskie.

Smacznego!