Wykonanie
Klasyczne gołąbki z
mięsem i
suszonymi grzybami to jedno z moich ulubionych dań, ale czasem ma się ochotę na coś lżejszego, wiosennego, bardziej… wegetariańskiego :) Gołąbki z
młodej kapusty z
pieczarkami,
marchewką i
zielonym groszkiem to idealne danie na upalne
słoneczne dni.Moje gołąbki zrobiłam z
ryżu jaśminowego, który ma długie, białe, delikatne ziarna i dobrze komponuje się
smakowo z warzywami.Podane składniki wystarczą na około 10 gołąbków.

Składniki:1 średnia główka
młodej kapusty2 woreczki
ryżu – najlepiej jasnego, jaśminowego2
marchewki2
cebule dymki ze
szczypiorkiem10
pieczarek1/2 szklanki
zielonego mrożonego groszkusól i
pieprz do smakuodrobina
oleju do podsmażenia
pieczarek1,5 szklanki
bulionu drobiowegoKapustę oberwać z zewnętrznych liści, które trzeba umyć i zachować do wyłożenia naczynia żaroodpornego. Główkę
kapusty umyć pod bieżącą
wodą i usunąć głąb.W głębokim garnku zagotować
wodę. Włożyć
kapustę i po obgotowaniu jej przez kilka minut kolejno ściągać delikatnie liście. Ze środka każdego liścia ściąć zgrubienie.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu w posolonej wodzie.
Marchewkę obrać i pokroić w krótkie słupki.
Pieczarki umyć i pokroić w ósemki lub plasterki.
Cebule dymki posiekać razem ze
szczypiorkiem.Kawałek niewykorzystanej
kapusty z samego środka drobno pokroić i odcisnąć.
Marchewkę i
groszek wrzucić na gotującą się
wodę i gotować kilka minut aż lekko zmiękną.
Pieczarki podsmażyć na
oleju.

W misce zmieszać
ryż,
pieczarki,
marchewkę z
groszkiem,
dymkę oraz posiekaną
kapustę, Całość doprawić do smaku
solą i
pieprzem. W trakcie zapiekania
kapusta wyciągnie z
ryżu nieco
soli, więc farsz warto posolić odrobinę więcej niż przy zwykłym daniu.Średniej wielkości naczynie żaroodporne wyłożyć (najlepiej dno i boki) 3 liśćmi
kapusty oberwanymi na początku.Liście przeznaczone na gołąbki układać kolejno na dłoni lub na desce do krojenia, nakładać farsz i zawinąć (są różne szkoły zawijania gołąbków, ja farsz kładę od swojej strony, najpierw zawijam na
ryż krótszy koniec liścia od swojej strony,
potem boki liścia, a na końcu dość ściśle zawijam całość).

Gołąbki ułożyć na liściach w naczyniu żaroodpornym, przykryć liśćmi jeśli jeszcze jakieś zostaną, zalać
bulionem i wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra-dół.