ßßß Cookit - przepis na Sałatka wiosenna z tuńczykiem

Sałatka wiosenna z tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Lekka sałatka pachnąca wiosną i świeżymi warzywami. Tuńczyk i wyrazisty dressing z sosem Worcester dopełniają całości.
1 niewielka kapusta pekińska
3 ogórki gruntowe
8 pomidorków koktajlowych
8 rzodkiewek
½ puszki zielonego groszku
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
Dressing:
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 łyżki sosu Worcester (można pominąć lub zastąpić łyżeczką sosu sojowego i łyżeczką soku z cytryny)
1 łyżeczka granulowanego czosnku
sól, pieprz
Kapustę pekińską pokroić w cienkie paski. Pomidorki koktajlowe przekroić na 4 części. Ogórki dobrze umyć i pokroić w pół-plasterki. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Tuńczyka odsączyć i lekko rozdzielić widelcem.
Kapustę, ogórki, rzodkiewkę, groszek, szczypiorek i koperek wymieszać w misce. Na koniec dodać pomidorki i tuńczyka. Delikatnie przemieszać.
Składniki dressingu wymieszać ze sobą i polać nimi sałatkę przełożoną na salaterkę lub wymieszać z sałatką w misce i w takiej postaci przełożyć na salaterkę.
Sałatka będzie najlepsza jeśli zostanie przygotowana około 1-2 godzin przed podaniem i schłodzona w lodówce.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/04/saatka-wiosenna-z-tunczykiem.html