Wykonanie
Rosyjska
sałatka pachnąca
kurczakiem i wędzonymi
śliwkami. Tradycyjnie
sałatka ta podawana jest jako
sałatka warstwowa, przekładana obficie
majonezem. W tym przepisie
majonez częściowo zastąpiony jest
jogurtem naturalnym, a składniki wymieszane, dzięki
czemu smaki ładnie się łączą i uzupełniają.

300 g ugotowanego
mięsa z kurczaka2
marchewki1
cebula3 ugotowane
jajka1 puszka
groszku200 g
kiszonych ogórków100 g wędzonych
śliwek bez pestek (mogą być suszone)
ocet winnymajonez,
jogurt naturalnysól,
pieprzPrzygotować marynatę z
octu winnego i
wody w proporcjach 1:1 (np. 50 ml
octu winnego i 50 ml
wody)/ Dodać
sól i
pieprz.
Cebulę posiekać drobno i zalać marynatą na około 10-15 minut.
Mięso podzielić na kawałki.
Ogórki pokroić w kosteczkę.
Marchewkę ugotować i zetrzeć na kartce.
Jajka również.
Śliwki pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać z
jogurtem naturalnym i
majonezem. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.W oryginale warstwy układa się w szklanej salaterce o prostych bokach lub na talerzu w obręczy od tortownicy. Od dołu warstwy przekładane
majonezem i doprawiane
solą i
pieprzem:
kurczak,
ogórki,
cebula,
jajka,
marchewka,
groszek,
śliwki.Całość schłodzić. Jeśli
sałatka układana jest warstwami w obręczy od tortownicy po schłodzeniu usunąć obręcz