ßßß Cookit - przepis na Rosyjska sałatka Praga

Rosyjska sałatka Praga

nazwa

Wykonanie

Rosyjska sałatka pachnąca kurczakiem i wędzonymi śliwkami. Tradycyjnie sałatka ta podawana jest jako sałatka warstwowa, przekładana obficie majonezem. W tym przepisie majonez częściowo zastąpiony jest jogurtem naturalnym, a składniki wymieszane, dzięki czemu smaki ładnie się łączą i uzupełniają.
300 g ugotowanego mięsa z kurczaka
2 marchewki
1 cebula
3 ugotowane jajka
1 puszka groszku
200 g kiszonych ogórków
100 g wędzonych śliwek bez pestek (mogą być suszone)
ocet winny
majonez, jogurt naturalny
sól, pieprz
Przygotować marynatę z octu winnego i wody w proporcjach 1:1 (np. 50 ml octu winnego i 50 ml wody)/ Dodać sól i pieprz. Cebulę posiekać drobno i zalać marynatą na około 10-15 minut. Mięso podzielić na kawałki. Ogórki pokroić w kosteczkę. Marchewkę ugotować i zetrzeć na kartce. Jajka również. Śliwki pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem naturalnym i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W oryginale warstwy układa się w szklanej salaterce o prostych bokach lub na talerzu w obręczy od tortownicy. Od dołu warstwy przekładane majonezem i doprawiane solą i pieprzem: kurczak, ogórki, cebula, jajka, marchewka, groszek, śliwki.
Całość schłodzić. Jeśli sałatka układana jest warstwami w obręczy od tortownicy po schłodzeniu usunąć obręcz
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/03/rosyjska-saatka-praga.html