Wykonanie
Przepis powstał na Konkurs " Taste the Summer by Almette Fruit". Dostałem się dzięki niemu do finału, w którym gotowałem w drużynie Agnieszki z talerzpokus.tv, wraz z drugą Agnieszką, Agatą i Dominiką.Pierwsza wersja dania, były to roladki, ale mi wypłynęły :), więc zrobiłem drugie danie i myślę, że wyszły dużo lepsze :) Na finale robiliśmy dania Agaty i Dominiki. Nie wygraliśmy jednak, ale za to świetnie się bawiliśmy wspólnie gotując :) Finał, który odbył się w Food Lab Studio był także okazją do poznania wielu nowych osób i spotkania się ze znajomymi :) A poniżej mój przepis :)

Składniki :2 plastry
schabu150g
serka twarogowego Almette Fruit z
wiśnią i
żurawiną2
młode ziemniaki3 plastry
sera camembert2 łyżki
suszonej żurawiny2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwekświeży,
młody szczypiorekświeża
bazylia tajskaświeży
tymianekPrzyprawy :
pieprz ziołowypapryka wędzona
kmin rzymski mielonydo
ziemniaków z
płatkami kwiatów,
rozmarynem i
pieprzempieprz czarny
Schab myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.Polewamy
oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej
mięso.Posypujemy je
pieprzem ziołowym,
papryką wędzoną i
kminem rzymskim.Odstawiamy kawałki
schabu na bok.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i nakrajemy każdy co kawałek na 3/4 jego wysokości.Obieramy 2 ząbki
czosnku i kroimy w
płatki.
Płatki czosnku wkładamy na co któreś nakrojenie w ziemniakach.Po czym posypujemy je
przyprawą do ziemniaków z
płatkami kwiatów,
rozmarynem i
pieprzem.Pozostałe
płatki czosnku układamy na wierzch.
Ziemniaki układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru, zalewamy pojemnik na
wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 35 minut.Kawałki
schabu również przekładamy na folię aluminiową i po 10 minutach, czyli na 25 minut przed końcem wkładamy je na 2 poziom urządzenia.

W czasie gdy
ziemniaki i
mięso się parują, przygotowujemy resztę składników.
Pieczarkę myjemy, obieramy daszek i odcinamy nóżkę.W środek kapelusza wkładamy łyżkę
suszonej żurawiny, następnie 3 plastry
sera camembert, które posypujemy
pieprzem czarnym i nakładamy drugą łyżkę
żurawiny.
Szczypiorek myjemy i kroimy,
bazylię tajską oraz
tymianek myjemy i osuszamy.
Serek Almette Fruit z
wiśnią i
żurawiną przekładamy do pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury, i wrzucamy do niego również
szczypiorek i razem mieszamy.Na 7 minut przed końcem parowania, na 2 poziom obok
mięsa wkładamy pojemnik z
serkiem i
szczypiorkiem, przykrywając go wcześniej folią aluminiową, żeby
woda nie naleciała do środka. Na 3 poziom również na folii aluminiowej układamy w tym samym czasie nadziewaną
pieczarkę.

Gdy urządzenie się wyłączy, przekładamy
ziemniaki,
mięso i
pieczarkę na talerz, a
serek najpierw mieszamy i również przekładamy obok reszty składników dania. Na talerz układamy także
tymianek i
bazylię tajską.Almette Fruit z
wiśnią i
żurawiną zmieszany ze
szczypiorkiem i podany na ciepło świetnie smakował zarówno z
mięsem,
ziemniakami, jak i
pieczarką nadziewaną
camembert i
żurawiną.

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam