Wykonanie
Obiecałem wstawiać więcej przepisów, więc to czynie :) Dziś przedstawiam Wam kolejne danie obiadowe. Tym razem
karkówka :) Poprzednia w połączeniu z
owocową kaszą jaglaną, cieszyła się dużym zainteresowaniem, a przepis znalazł się nawet w jednej z gazet :)

W końcu też, wykorzystałem w przepisie
zioła z mojego balkonu :) Wcześniej kupowałem cały czas, od niedawna zacząłem hodować :) Coraz więcej ich rośnie, chociaż niektóre dopiero wyglądają coraz śmielej
spod ziemi, a inne dopiero
będę sadził :)

Składniki :1 plaster
karkówkigarść
sałaty Tat Soi1 łyżka
oliwy z oliwek2
ziemniakiPrzyprawy :
pieprz czarnyczosnek granulowany
kmin rzymski
papryka wędzonado
ziemniaków z
płatkami kwiatów,
rozmarynem i
pieprzemświeży
rozmarynświeży
koperek
Plaster
Karkówki myjemy, odsączamy nadmiar
wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy
oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej
mięso. Przyprawiamy z obu stron
pieprzem czarnymi,
czosnkiem,
kminem rzymskim,
papryką wędzoną i świeżym
rozmarynem. Następnie zawijamy
mięso w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. U mnie to była cała godzina bo byłem bardzo głodny :)
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na pół i posypujemy
przyprawą do ziemniaków z
płatkami kwiatów,
rozmarynem i
pieprzem.
Mięso wyjmujemy z lodówki, rozwijamy z folii i na nową folie aluminiową układamy w parowarze na 1 poziomie. Połówki
ziemniaków również na folii układamy na 2 poziom urządzenia. Włączamy parowar na 40 minut.
Ziemniaki tym razem pokroiłem tak, żeby zrobiły się równocześnie z
mięsem.
Karkówka robi się dłużej, niż np.
pierś z kurczaka, także jakbym
ziemniaki pokroił na plastry jak przeważnie to robię, żeby się szybciej ugotowały, to musiałbym je w trakcie dokładać. A tak zaoszczędziłem sobie czekania na odpowiedni moment i mogłem zająć się czymś innym :) A cały obiad robił się wspólnie.
Koperek siekamy a
sałatę Tat Soi myjemy i osuszamy.Po 40 minutach nakładamy jedzenie na talerz.
Ziemniaki posypujemy
koperkiem, a
sałatę Tat Soi układamy obok.

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznegoAdam