Wykonanie
Ostatni raz przepis na
schab wstawiałem w Święta, więc trochę czasu minęło :) Po
piersi z kurczaka, to rodzaj
mięsa, który najczęściej robię w parowarze. Sobotę zacząłem od
kawki, później odwiedziłem BioBazar i Targ
Śniadaniowy. Za dużo nie kupiłem tym razem, ale to bardzo ciekawe miejsca i polecam odwiedzić :)
Schab podałem z
suszonymi śliwkami, ale nie nadziewałem go i nie robiłem roladki. Położyłem
śliwkę po prostu na wierzch :) Zamiast
ziemniaków tym razem quinoa, która też już dawno nie gościła na blogu :) Wszystkich, którzy nie jedli komosy ryżowej, zachęcam do spróbowania :) Szerzej opisałem ją poprzednim razem w przepisie "Quinoa otoczona warzywami z parowaru" .

Składniki :3 plastry
schabu3 łyżki quinoa3
śliwki suszone4 cienkie paski
marchewki4 cienkie paski
buraka1 mały kawałek
poranatka pietruszki3 łyżki
oliwy z oliwekPrzyprawy :
pieprz czarnykardamon mielony
imbirczosnek w płatkach
Schab myjemy, odsączamy nadmiar
wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy 2 łyżkami
oliwy z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej każdy plaster.Przyprawiamy z obu stron
pieprzem czarnym,
kardamonem mielony,
imbirem i posypujemy na wierzchu
płatkami czosnku. Odstawiamy na bok.
Marchewkę myjemy, obieramy i obierakiem wycinamy 4 paski, tak samo postępujemy z
burakiem. Kawałek zielonej części
pora myjemy i kroimy w kostkę.Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy
wodą. Po czym przesypujemy ją do pojemnika na
ryż.Na najniższym poziomie w parowarze układamy pojemnik z quinoa. Na drugim poziomie na folii aluminiowej plastry
schabu, na które kładziemy po śliwce suszonej. Na trzecim poziomie w małych pojemnikach do przechowywania żywności
buraki,
marchewkę i
pora. Każde warzywo osobno.
Marchewkę i
pora, można dołożyć w czasie parowania, na ok 10 min. przed końcem, ja tym razem nie stałem i czekałem kiedy dołożyć, tylko włożyłem wszystkie warzywa od początku.Do komosy ryżowej dolewamy łyżkę
oliwy z oliwek i zalewamy wrzątkiem ok. 0,2-0,3 cm ponad jej poziom, ziarna muszą wchłonąć całą
wodę. Włączamy parowar na 25 minut.

Jak wszystko już jest w parowarze, myjemy
natkę, osuszamy i kroimy.Gdy urządzenie się wyłączy, przekładamy wszystko na talerz.
Marchewki zawinąłem i do środka włożyłem kawałki
pora. Ale forma podania zależy od waszej inwencji twórczej :) Quinoa posypujemy
natką pietruszki.

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Przypominam również o konkursie Gotuj z Cook'd.
Róbcie dania inspirowane moimi przepisami i wrzucajcie swoje zdjęcia pod danym postem, dotyczy to wszystkich postów na blogu, nie tylko ostatnich. Nie muszą to być identyczne dania, ważne, że was przepis zainspirował :) Nagrody czekają co miesiąc :) Zabawa trwa cały rok.Pozdrawiam i smacznego.Adam