Wykonanie
Schab ze
śliwką, świetny na obiad i jako "
wędlina" na kanapki. Robienie tego typu
mięs zdecydowanie jest zdrowsze niż nawet najdroższe
wędliny jakie możemy kupić w sklepach. Jak ja przygotowałam taki schab?
PRZEPIS:SKŁADNIKI:760 g
schabususzone śliwki1 ząbek
czosnkuoliwaprzyprawy:
zioła prowansalskie,
czarny pieprz mielony,
pieprz ziołowy (ja miałam w kulkach, które lekko rozgniotłam),
majeranek,
słodka papryka, świeże liście
bazylii,
sos sojowy (opcjonalnie)
1. Nacinamy na całej długości po środku
schabu nożem "kieszeń" i wkładamy
śliwki. Przygotowujemy marynatę z
ziół,
oliwy i
czosnku. Nacieramy
schab i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
2. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Ja nie miałam przykrycia, więc zawinęłam
schab w folię. Pieczemy w 180st.C 45-60 minut na termoobiegu.
.....i GOTOWE !!!!