ßßß Cookit - przepis na Morelowo-żurawinowa pierś w olejowych ziołach z amarantusem

Morelowo-żurawinowa pierś w olejowych ziołach z amarantusem

nazwa

Wykonanie

Danie te wymyśliłem na konkurs oleju kujawskiego "Pieczyste ze smakiem", chodziło o przepis na danie mięsne lub rybne przygotowane na ciepło z wykorzystaniem oleju smakowego Kujawski.
Może moje nie jest "pieczyste", ale chciałem pokazać, że również w takiej formie przygotowywania jedzenia jakim jest gotowanie w parowarze jest miejsce dla oleju kujawskiego z ziołami.
Trzymajcie kciuki, wyniki za 2 dni, choć na pewno wielu bardziej doświadczonych blogerów wzięło też udział i zrobiło super pieczyste dania:) Liczy się przecież sam udział :) W ostatnim miesiącu moje przepisy wygrały w 2 konkursach na 3 wysłane zgłoszenia, więc jakaś szansa jest i teraz ;)
Składniki :
saszetka 30 ml oleju Kujawskiego z bazylią
1 łyżeczka oleju Kujawskiego Cytryna z bazylią
50g suszonych moreli
30g suszonej żurawiny z sokiem z granatu
filet z piersi kurczaka
4 łyżki ziarna amarantusa bio
5 łyżek sałaty roszponki
Przyprawy :
curry
pieprz czarny
Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wycinamy kieszonkę.
W otwór kładziemy na spód suszone morele, na nie żurawinę. 6 szt żurawiny odstawiamy na bok.
Kieszeń w piersi zamykamy wykałaczkami i układamy w głębokim naczyniu.
Saszetką z olejem z bazylią potrząsamy, żeby się przyprawy zmieszały z olejem i otwieramy ją.
Polewamy całą pierś olejem z bazylią i obtaczamy ją dokładnie, żeby cała była dobrze,równomiernie pokryta.
Przyprawiamy pieprzem czarnym, curry i świeżym lubczykiem, który myjemy i kroimy wcześniej.
Odstawiamy mięso na 2 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie pierś układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru.
4 łyżki ziarna amarantusa, czyli jednej z najstarszych roślin uprawnych na świecie przesypujemy na sitko z małymi oczkami.
Po czym płuczemy je zimną wodą, przekładamy do pojemnika na ryż i układamy na 2 poziomie parowaru.
Włączamy wodę w czajniku i po zagotowaniu zalewamy amarantusa 6 łyżkami wrzątku, nazywanego w tradycji indiańskiej "świętą roślinę". Docenianą przez cywilizacje Majów, Azteków i Inków.
Resztę wrzątku wlewamy do zbiornika na wodę i włączamy parowar na 20 minut.
Sałatę roszponkę myjemy, osuszamy i przekładamy na talerz.
Polewamy ją 1 łyżeczką oleju kujawskiego z cytryną i bazylią.
Jak minie 20 minut i urządzenie da nam sygnałem dźwiękowym znać, że skończyło swoją pracę, ziarna amarantusa odcedzamy na sitku z małymi oczkami i nakładamy na talerz. Ozdabiamy 6 szt żurawiny, którą wcześniej odłożyliśmy.
Pierś z kurczaka również przekładamy i można już zasiąść do obiadu.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/01/morelowo-zurawinowa-piers-w-olejowych.html