Idąc za ciosem naleśniki tym razem nie słodziutkie a wprost przeciwnie.Naleśniki ze szpinakiem są świetne na lekki obiad :)Składniki:ciasto:~ 200g mąki pszennej~ 400 ml mleka~ 2 jaja~ szczypta soli~ 125 ml olejunadzienie:~ 150g swierzego szpinaku~ 2 ząbki czosnku~ 50ml śmietany 18%lub jogurtu naturalnego~ szczypta soli i pieprzu~ łyżka oleju lub oliwy z oliwek~ parę łyżek startego parmezanuWykonanie:Ciasto:Wymieszać wszystkie składniki za pomocą miksera i usmażyć tak jak ciasto w poprzednim przepisie .Nadzienie:Szpinak opłukać pod wodą, wysuszyć. Olej wlać na patelnie i nagrzeć, dodać bardzo drobno posiekany czosnek i podsmażyć. Dodać szpinak. Smażyć, aż zmiekknie szpinak, zalać śmietaną (trzeba uważać aby się nie zważyła, można dodać łyżkę wody do śmietany, żeby tego uniknąć). Doprawić solą i pieprzem, ew. jeszcze świeżą bazylią.Każdy placek posmarować dwoma łyżkami nadzienia posypać parmezanem (może też być inny ser) złożyć w trójkąt i podgrzewać na patelni bez dodatku tłuszczu).