ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kaszy jaglanej i mielonych ziaren słonecznika

Kotlety z kaszy jaglanej i mielonych ziaren słonecznika

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kotlety, których smak powalił nie tylko mnie, ale wszystkich tych, których częstowałem moim popisowym daniem. Efekt i smak dopełnia pyszny sos marchewkowo-imbirowy, który idealnie pasuje do tychże kotletów. Zapraszam was na jaglaną ucztę, po której będziecie chcieli więcej i więcej!
Składniki na kotlety:
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki pestek słonecznika (oczywiście łuskanych)
- 2 natki pietruszki
- 2,5 szklanki wody
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy w 2,5 szklankach wody. Lekko przestudzamy.
2. Natkę pietruszki siekamy. Ja robię to blenderem.
3. Mielimy pestki słonecznika na proszek (nie musi być dokładnie;))
4. W misce mieszamy kaszę jaglaną, zmielony słonecznik, pietruszkę i obficie przprawiamy pieprzem i solą.
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę, formujemy kotlety , które następnie smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Możecie także upiec kotlety w piekarniku - będą beztłuszczowe.
Składniki na sos:
- 250 ml świeżego soku z marchwi (wyciśnijcie sami, albo kupcie jednodniowy)
- mała cebula
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/4 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki imbiru (może być świeży)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny (tylko żółta część!)
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - do zagęszczenia sosu
Sos marchewkowo-imbirowy:
1. Cebulkę siekamy bardzo drobno i smażymy na oliwie wraz z tymiankiem aż będzie miękka.
2. Do garnka wlewamy sok marchewkowy, dodajemy sól, imbir, sok z cytryny i skórkę cytrynową.
3. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu.
4. Dodajemy cebulkę z tymiankiem i dwie łyżki siemienia lnianego. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Powinien zrobić się sos - kisiel.
Zamiast siemienia lnianego możecie użyć mąki.
Kotlety kładziemy na talerz i polewamy sosem. Bon appetit!
Źródło:http://kaszomania.blogspot.com/2015/04/kotlety-z-kaszy-jaglanej-i-mielonych.html