Wykonanie
Dzisiaj kotlety, których smak powalił nie tylko mnie, ale wszystkich tych, których częstowałem moim popisowym daniem. Efekt i smak dopełnia pyszny sos
marchewkowo-
imbirowy, który idealnie pasuje do tychże kotletów. Zapraszam was na jaglaną ucztę, po której będziecie chcieli więcej i więcej!

Składniki na kotlety:- szklanka suchej
kaszy jaglanej- 1/2 szklanki pestek
słonecznika (oczywiście łuskanych)- 2
natki pietruszki- 2,5 szklanki
wody-
sól-
pieprz-
oliwa do smażeniaPrzygotowanie:1.
Kaszę jaglaną gotujemy w 2,5 szklankach
wody. Lekko przestudzamy.2.
Natkę pietruszki siekamy. Ja robię to blenderem.3. Mielimy
pestki słonecznika na proszek (nie musi być dokładnie;))4. W misce mieszamy
kaszę jaglaną, zmielony
słonecznik,
pietruszkę i obficie przprawiamy
pieprzem i
solą.5. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, formujemy kotlety , które następnie smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Możecie także upiec kotlety w piekarniku - będą beztłuszczowe.Składniki na sos:- 250 ml świeżego soku z
marchwi (wyciśnijcie sami, albo kupcie jednodniowy)- mała
cebula- 1 łyżeczka
tymianku- 1/4 łyżeczki
soli- 0,5 łyżeczki
imbiru (może być świeży)- 2 łyżeczki
soku z cytryny- 1 łyżeczka startej
skórki cytryny (tylko żółta część!)- 2 łyżki mielonego
siemienia lnianego - do zagęszczenia sosuSos
marchewkowo-
imbirowy:1.
Cebulkę siekamy bardzo drobno i smażymy na
oliwie wraz z
tymiankiem aż będzie miękka.2. Do garnka wlewamy sok
marchewkowy, dodajemy
sól,
imbir,
sok z cytryny i
skórkę cytrynową.3. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu.4. Dodajemy
cebulkę z
tymiankiem i dwie łyżki
siemienia lnianego. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Powinien zrobić się sos -
kisiel.Zamiast
siemienia lnianego możecie użyć
mąki.Kotlety kładziemy na talerz i polewamy sosem. Bon appetit!
