Wykonanie
Ciasto
marchewkowe kojarzy mi się głównie z czasem, kiedy mieszkałam w Londynie. Deser ten był obowiązkową pozycją w menu większości kawiarni i restauracji. Zanim go spróbowałam, nie byłam pewna czego się spodziewać... Marchewka? W deserze? A jednak - w połączeniu z aromatycznymi
przyprawami:
cynamonem,
imbirem i
kardamonem - stanowi pyszne i pachnące ciasto, które idealnie smakuje szczególnie zimową
porą:)


Zdarzyło mi się kilka
razy przygotować ciasto
marchewkowe, jednak najlepszy przepis, odpowiadający całej mojej rodzinie, znalazłam w niezawodnej książce kucharskiej Leili Lindholm. Autorka nazywa to ciasto najlepszym
ciastem marchewkowym na świecie:)


Pozdrawiam przedświątecznie,
AsiaSkładniki:3
jajka270 g
cukru180 g
mąki1 łyżeczka esencji waniliowej3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 i 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżeczka mielonego
kardamonu1/2 łyżeczki mielonego
imbiruszczypta
soli150 ml
oleju roślinnego450 g startej na małych oczkach
marchwiodrobina
masła i
bułki tartej do natłuszczenia formyopcjonalnie: 250 ml
śmietanki kremówki i kilka łyżek
cukru pudru na dekorację.Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 150 stopni (bez termoobiegu).Ubić
jajka z
cukrem na puszystą masę.Wymieszać razem suche składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia i
przyprawy oraz
sól.Dodać suche składniki do
jajek z
cukrem.Do całości dodać
olej, esencję
waniliową i startą
marchew. Wymieszać.Masę przełożyć do formy natłuszczonej
masłem i oprószonej
bułką tartą.Piec przez ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.Ciasto ostudzić całkowicie i udekorować
śmietanką ubitą z
cukrem pudrem.Smacznego!