ßßß

Zdarzyło mi się kilka razy przygotować ciasto marchewkowe, jednak najlepszy przepis, odpowiadający całej mojej rodzinie, znalazłam w niezawodnej książce kucharskiej Leili Lindholm. Autorka nazywa to ciasto najlepszym ciastem marchewkowym na świecie:)
Pozdrawiam przedświątecznie,AsiaSkładniki:3 jajka270 g cukru180 g mąki1 łyżeczka esencji waniliowej3 łyżeczki proszku do pieczenia1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1 łyżeczka mielonego kardamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiruszczypta soli150 ml oleju roślinnego450 g startej na małych oczkach marchwiodrobina masła i bułki tartej do natłuszczenia formyopcjonalnie: 250 ml śmietanki kremówki i kilka łyżek cukru pudru na dekorację.Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 150 stopni (bez termoobiegu).Ubić jajka z cukrem na puszystą masę.Wymieszać razem suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy oraz sól.Dodać suche składniki do jajek z cukrem.Do całości dodać olej, esencję waniliową i startą marchew. Wymieszać.Masę przełożyć do formy natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą.Piec przez ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.Ciasto ostudzić całkowicie i udekorować śmietanką ubitą z cukrem pudrem.Smacznego!