ßßß Cookit - przepis na Pyszne i pachnące ciasto marchewkowe

Pyszne i pachnące ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto marchewkowe kojarzy mi się głównie z czasem, kiedy mieszkałam w Londynie. Deser ten był obowiązkową pozycją w menu większości kawiarni i restauracji. Zanim go spróbowałam, nie byłam pewna czego się spodziewać... Marchewka? W deserze? A jednak - w połączeniu z aromatycznymi przyprawami: cynamonem, imbirem i kardamonem - stanowi pyszne i pachnące ciasto, które idealnie smakuje szczególnie zimową porą:)
Zdarzyło mi się kilka razy przygotować ciasto marchewkowe, jednak najlepszy przepis, odpowiadający całej mojej rodzinie, znalazłam w niezawodnej książce kucharskiej Leili Lindholm. Autorka nazywa to ciasto najlepszym ciastem marchewkowym na świecie:)
Pozdrawiam przedświątecznie,
Asia
Składniki:
3 jajka
270 g cukru
180 g mąki
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
150 ml oleju roślinnego
450 g startej na małych oczkach marchwi
odrobina masła i bułki tartej do natłuszczenia formy
opcjonalnie: 250 ml śmietanki kremówki i kilka łyżek cukru pudru na dekorację.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni (bez termoobiegu).
Ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
Wymieszać razem suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy oraz sól.
Dodać suche składniki do jajek z cukrem.
Do całości dodać olej, esencję waniliową i startą marchew. Wymieszać.
Masę przełożyć do formy natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą.
Piec przez ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.
Ciasto ostudzić całkowicie i udekorować śmietanką ubitą z cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/12/pyszne-i-pachnace-ciasto-marchewkowe.html