Wykonanie
Chlebek
bananowy piekę zazwyczaj wtedy, kiedy zostaje mi kilka
bananówi nie wiem, co z nimi zrobić…Wtedy od razu sięgam po książkę "Piece of
cake", w której znalazłam przepis na idealny chlebek
bananowy:)
Chlebek
bananowy jest słodki i intensywnie pachnie
bananami.Polubią go zwolennicy słodkich śniadań lub podwieczorków.Doskonały jako przekąska do pracy lub
między posiłkami.
Chlebek
bananowy jest dość prosty do przygotowania,chociaż trzeba wcześniej zaplanować jego pieczenie.Dlaczego? Ponieważ wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Chlebek
bananowy to tak naprawdę kilka składników:
masło,
cukier,
jajka,
banany i
mąkaplus niezbędne
przyprawy:
imbir i
cynamon.To bardzo jesienny wypiek - poprawiacz humoru:)Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:150 g miękkiego
masła90 g
cukru120 g
cukru pudru4 dojrzałe
banany2
jajka175 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiruszczypta
soliPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (bez termoobiegu).
Masło utrzeć z
cukrem i
cukrem pudrem na puszystą masę.Dodać rozgniecione
banany, zmiksować.Dodać
jajka, zmiksować.Dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
przyprawami i
solą, delikatnie wymieszać.Masę przełożyć do formy keksówki (ja użyłam silikonowej).Jeśli używacie formy innej niż silikonowa, przed przełożeniem ciasta trzeba ją natłuścić
masłem i oprószyć
bułką tartą.Chlebek piec przez ok. 40 minut (lub do czystego patyczka).Smacznego!