Wykonanie
Dzisiaj znowu coś słodkiego:)
Biszkopt pomarańczowo-
waniliowy... Bardzo często przygotowuję to ekspresowe i proste ciasto. Zazwyczaj z
owocami:
jabłkami lub
śliwkami. Jednak z dodatkiem
pomarańczy i
wanilii pachnie i smakuje obłędnie...

Do przygotowania takiego ciasta wystarczy kilka
jajek, trochę
cukru i
mąki oraz otarta skórka z
pomarańczy, która sprawia, że zwykły
biszkopt staje się niezwykły, a podczas pieczenia roznosi się cudowny zapach.

Ja zazwyczaj nie szaleję z dekoracjami deserów, jednak w przypadku
biszkoptów można puścić
wodze fantazji i ze zwykłego oraz pospolitego ciasta uczynić prawdziwe dzieło sztuki. Jeśli chodzi o
biszkopt pomarańczowy świetnie sprawdzi się nasączenie go po upieczeniu
syropem na bazie
soku pomarańczowego. Na wierzchu zaś pięknie prezentował będzie się
lukier,
bita śmietana, czy kawałki kandyzowanej
skórki pomarańczowej. Warto wspomnieć, że
biszkopt można upiec w różnych fantazyjnych foremkach. Ja tym razem wybrałam prostokątną formę, w której zazwyczaj przygotowuję
chleb.

Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:3
jajka200 g
cukru pudru200 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaotarta skórka z 1
pomarańczy1 łyżeczka esencji waniliowejPrzygotowanie:
Jajka ubić z
cukrem i esencją
waniliową (aż masa będzie puszysta i zmieni kolor na jasny).Dodać otartą skórkę z
pomarańczy i przesianą
mąkę.Delikatnie wymieszać składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.Przelać masę do formy natłuszczonej
masłem i oprószonej
bułką tartą.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.Smacznego!