ßßß Cookit - przepis na Biszkopt pomarańczowo-waniliowy

Biszkopt pomarańczowo-waniliowy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj znowu coś słodkiego:) Biszkopt pomarańczowo-waniliowy... Bardzo często przygotowuję to ekspresowe i proste ciasto. Zazwyczaj z owocami: jabłkami lub śliwkami. Jednak z dodatkiem pomarańczy i wanilii pachnie i smakuje obłędnie...
Do przygotowania takiego ciasta wystarczy kilka jajek, trochę cukru i mąki oraz otarta skórka z pomarańczy, która sprawia, że zwykły biszkopt staje się niezwykły, a podczas pieczenia roznosi się cudowny zapach.
Ja zazwyczaj nie szaleję z dekoracjami deserów, jednak w przypadku biszkoptów można puścić wodze fantazji i ze zwykłego oraz pospolitego ciasta uczynić prawdziwe dzieło sztuki. Jeśli chodzi o biszkopt pomarańczowy świetnie sprawdzi się nasączenie go po upieczeniu syropem na bazie soku pomarańczowego. Na wierzchu zaś pięknie prezentował będzie się lukier, bita śmietana, czy kawałki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Warto wspomnieć, że biszkopt można upiec w różnych fantazyjnych foremkach. Ja tym razem wybrałam prostokątną formę, w której zazwyczaj przygotowuję chleb.
Pozdrawiam,
Asia
Składniki:
3 jajka
200 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem i esencją waniliową (aż masa będzie puszysta i zmieni kolor na jasny).
Dodać otartą skórkę z pomarańczy i przesianą mąkę.
Delikatnie wymieszać składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przelać masę do formy natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/10/biszkopt-pomaranczowo-waniliowy.html