ßßß
Na pewno domyślacie się, że zupa - krem z zielonego groszku jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby podczas jej przyrządzania nie "zgubić" tego niezwykłego zielonego koloru... Ale spokojnie - jest na to rada:)
Dzisiaj podzieliłam się z Wami przepisem na gorącą zupę - w końcu pogoda nie dopisuje. Ale jak tylko zrobi się cieplej planuję przygotować tradycyjny chłodnik z młodych buraczków - mam nadzieję, że już niedługo będę mogła go zaprezentować na blogu:)Pozdrawiam,AsiaSkładniki (dla 4 osób):400 - 500 g zielonego groszkuok. 500 ml wywaru warzywnego - przepis znajdziecie tutaj4 łyżki mleka kokosowegosól i pieprz do smakuodrobina soku z cytryny do smakunatka pietruszki, mięta lub kolendra do dekoracji (groszek kocha miętę z wzajemnością)opcjonalnie: 4 kromki pełnoziarnistego chlebakilka plasterków szynki lub boczkuPrzygotowanie:Przygotować wywar warzywny. Jeśli robimy go samodzielnie proponuję zachować przynajmniej część warzyw, dzięki czemu krem z groszku zyska na smaku i konsystencji.Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 5-10 minut. Groszek odcedzić i przełożyć do miski z zimną wodą i kostkami lodu. Czynność ta jest niezbędna, jeśli chcemy zachować piękny, zielony kolor warzywa.Do gotującego się wywaru przełożyć groszek i dodać mleko kokosowe. Gotować krótką chwilę. Całość zmiksować/zblendować, a następnie przyprawić w razie potrzeby solą i pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny.Zupę udekorować ulubionymi ziołami.Opcjonalnie - jako dodatki: kromki chleba pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek i opiekać w piekarniku do chrupkości. Dodatkowo - na suchej patelni usmażyć kawałeczki szynki lub boczku - również powinny być chrupiące.Smacznego!