Wykonanie
Zupa to wspaniały początek obiadu lub samodzielne danie. W przypadku zup - kremów lubię, kiedy mają piękny kolor i oczywiście ciekawy smak. I takie właśnie połączenie znalazłam w
kremie z zielonego groszku z
mlekiem kokosowym. Kombinacja być może nieczęsto spotykana, ale dla mnie wyjątkowo pyszna. Domownicy natomiast w niewiedzy próbowali odkryć tajemniczy składnik...:)

Na pewno domyślacie się, że zupa -
krem z zielonego groszku jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby podczas jej przyrządzania nie "zgubić" tego niezwykłego zielonego koloru... Ale spokojnie - jest na to rada:)

Serwując tę zupę moim bliskim dowiedziałam się, że od tej
pory jest to ich ulubiona zupa - krem:) To bardzo cieszy:) Potrawę serwuję z chrupiącymi, pełnoziarnistymi grzankami przygotowanymi w piekarniku oraz opcjonalnie - z małymi i również chrupiącymi kawałkami
szynki lub
boczku. Moi Mali uwielbiają takie dodatki. No nie tylko Mali...:)


Dzisiaj podzieliłam się z
Wami przepisem na gorącą zupę - w końcu pogoda nie dopisuje. Ale jak tylko
zrobi się cieplej planuję przygotować tradycyjny chłodnik z
młodych buraczków - mam nadzieję, że już niedługo
będę mogła go zaprezentować na blogu:)Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (dla 4 osób):400 - 500 g
zielonego groszkuok. 500 ml
wywaru warzywnego - przepis znajdziecie tutaj4 łyżki
mleka kokosowegosól i
pieprz do smakuodrobina
soku z cytryny do smaku
natka pietruszki,
mięta lub
kolendra do dekoracji (
groszek kocha
miętę z wzajemnością)opcjonalnie: 4 kromki
pełnoziarnistego chlebakilka plasterków
szynki lub
boczkuPrzygotowanie:Przygotować
wywar warzywny. Jeśli robimy go samodzielnie proponuję zachować przynajmniej część warzyw, dzięki
czemu krem z
groszku zyska na smaku i konsystencji.
Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 5-10 minut.
Groszek odcedzić i przełożyć do miski z zimną
wodą i kostkami
lodu. Czynność ta jest niezbędna, jeśli chcemy zachować piękny, zielony kolor warzywa.Do gotującego się
wywaru przełożyć
groszek i dodać
mleko kokosowe. Gotować krótką chwilę. Całość zmiksować/zblendować, a następnie przyprawić w razie potrzeby
solą i
pieprzem oraz odrobiną
soku z cytryny.Zupę udekorować ulubionymi
ziołami.Opcjonalnie - jako dodatki: kromki
chleba pokroić w kostkę, skropić
oliwą z oliwek i opiekać w piekarniku do chrupkości. Dodatkowo - na suchej patelni usmażyć kawałeczki
szynki lub
boczku - również powinny być chrupiące.Smacznego!