ßßß Cookit - przepis na Zupa - krem z zielonego groszku z mlekiem kokosowym

Zupa - krem z zielonego groszku z mlekiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

Zupa to wspaniały początek obiadu lub samodzielne danie. W przypadku zup - kremów lubię, kiedy mają piękny kolor i oczywiście ciekawy smak. I takie właśnie połączenie znalazłam w kremie z zielonego groszku z mlekiem kokosowym. Kombinacja być może nieczęsto spotykana, ale dla mnie wyjątkowo pyszna. Domownicy natomiast w niewiedzy próbowali odkryć tajemniczy składnik...:)
Na pewno domyślacie się, że zupa - krem z zielonego groszku jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby podczas jej przyrządzania nie "zgubić" tego niezwykłego zielonego koloru... Ale spokojnie - jest na to rada:)
Serwując tę zupę moim bliskim dowiedziałam się, że od tej pory jest to ich ulubiona zupa - krem:) To bardzo cieszy:) Potrawę serwuję z chrupiącymi, pełnoziarnistymi grzankami przygotowanymi w piekarniku oraz opcjonalnie - z małymi i również chrupiącymi kawałkami szynki lub boczku. Moi Mali uwielbiają takie dodatki. No nie tylko Mali...:)
Dzisiaj podzieliłam się z Wami przepisem na gorącą zupę - w końcu pogoda nie dopisuje. Ale jak tylko zrobi się cieplej planuję przygotować tradycyjny chłodnik z młodych buraczków - mam nadzieję, że już niedługo będę mogła go zaprezentować na blogu:)
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (dla 4 osób):
400 - 500 g zielonego groszku
ok. 500 ml wywaru warzywnego - przepis znajdziecie tutaj
4 łyżki mleka kokosowego
sól i pieprz do smaku
odrobina soku z cytryny do smaku
natka pietruszki, mięta lub kolendra do dekoracji (groszek kocha miętę z wzajemnością)
opcjonalnie: 4 kromki pełnoziarnistego chleba
kilka plasterków szynki lub boczku
Przygotowanie:
Przygotować wywar warzywny. Jeśli robimy go samodzielnie proponuję zachować przynajmniej część warzyw, dzięki czemu krem z groszku zyska na smaku i konsystencji.
Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 5-10 minut. Groszek odcedzić i przełożyć do miski z zimną wodą i kostkami lodu. Czynność ta jest niezbędna, jeśli chcemy zachować piękny, zielony kolor warzywa.
Do gotującego się wywaru przełożyć groszek i dodać mleko kokosowe. Gotować krótką chwilę. Całość zmiksować/zblendować, a następnie przyprawić w razie potrzeby solą i pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny.
Zupę udekorować ulubionymi ziołami.
Opcjonalnie - jako dodatki: kromki chleba pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek i opiekać w piekarniku do chrupkości. Dodatkowo - na suchej patelni usmażyć kawałeczki szynki lub boczku - również powinny być chrupiące.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/05/zupa-krem-z-zielonego-groszku-z-mlekiem.html