Wykonanie
Przepisem, którym chciałam podzielić się dzisiaj z
Wami jest przepis na danie, które przygotowuję na wyjątkową okazję. Najważniejszy jest w nim kawałek nietypowo przyrządzonej
ryby - świeży
stek z
tuńczyka w makowej panierce. Myślę, że danie samo w sobie jest bardzo zdrowe i na pewno niskokaloryczne. Wszystko zależy od dodatków. Gdyby chcieć uznać je za danie obiadowe, można
tuńczyka podać z
ryżem. Na kolację nie wymaga żadnych dodatków lub jeśli ktoś ma ochotę - pasował będzie kawałek
chleba, czy
bagietki.W tym daniu najważniejsze są wysokiej jakości składniki:
młody szpinak, soczyste
pomidory, dojrzałe
awokado i przede wszystkim świeża
ryba.Jeśli o gatunek
ryby chodzi, sprawdzi się zarówno
tuńczyk, jak i
łosoś. Panierka natomiast to nic innego jak
mak "przyklejony" do
steku za pomocą
białka jajka...
Stek smażymy tak, jak lubimy. Ja najbardziej lubię go "medium
rare" - jasny na brzegach i wciąż różowy w środku.Na dodatki do
ryby wybrałam świeży "baby"
szpinak skropiony
oliwą cytrynową lub prostym dressingiem składającym się z
soku z cytryny i
oliwy z oliwek, a także czerwone, soczyste
pomidory w formie salsy i cudowne, maślane
awokado w formie guacamole.Na talerzu wiele się dzieje, jeśli chodzi o kolory, konsystencje i smaki. Ale właśnie takie dania lubię najbardziej:)Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (dla 2 osób):1
stek ze
świeżego tuńczyka (ok 2 cm grubości)
białko z 1 jajkamakmłody szpinak2 duże
pomidory lub 10 małych1 dojrzałe
awokadooliwa z oliweksok wyciśnięty z 1
cytrynynatka pietruszki lub
kolendrasól i
pieprz2 ćwiartki
cytryny do udekorowania daniaPrzygotowanie:Zaczynamy od
szpinaku, który płuczemy, osuszamy i skrapiamy
oliwą cytrynową lub prostym dressingiem:
sok z cytryny wymieszany z
oliwą z oliwek, doprawiony
solą i
pieprzem.
Awokado obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy
natkę pietruszki lub świeżą
kolendrę i doprawiamy
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny i
oliwą z oliwek.
Pomidory kroimy w kostkę i doprawiamy
solą,
pieprzem i
oliwą z oliwek.Przygotowujemy
stek z
tuńczyka: opłukany i osuszony
stek doprawiamy
solą i
pieprzem, zanurzamy w rozmąconym
białku, a następnie obtaczamy w
maku, tak aby ziarenka pokryły całą powierzchnię
tuńczyka (również po bokach).Na talerzu układamy
szpinak, następnie dodajemy
awokado, a na wierzch
pomidory.Na suchej, rozgrzanej patelni układamy opanierowany
stek z
tuńczyka i smażymy go ok. 3 minuty z jednej i 2-3 minuty z drugiej strony (zależy, jaki stopień wysmażenia lubimy).
Stek "medium
rare" jest gotowy, jeśli po przekrojeniu będzie jasny na brzegach lecz wciąż różowy, aczkolwiek ciepły w środku. Należy sprawdzić przed podaniem.Na warzywach układamy pokrojonego w cienkie paseczki
tuńczyka. Całość dekorujemy
natką pietruszki lub
kolendrą i ćwiartkami
cytryny.Smacznego!