ßßß Cookit - przepis na Ryż po kantońsku (bezglutenowy)

Ryż po kantońsku (bezglutenowy)

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na naszą ulubioną wersję dania ryżowego, oczywiście bezglutenowego. W sieci jest wiele przepisów na ryż po kantońsku, mój pochodzi z programu kulinarnego w telewizji, który wieki temu widziałam, więc dokładnie nie pamiętam ani stacji ani tytułu programu, ale dobrze pamiętam autorkę przepisu - rodowitą Chinkę. Przepis urzekł mnie swoją prostotą, ponieważ w pierwotnej wersji opierał się wyłącznie na ryżu, cebuli, jajkach i kapuście pekińskiej. Ja go nieco zmodyfikowałam i chyba utrafiłam z tym w dziesiątkę, bo chociaż moja rodzinka nieliczna jest, to gar tego dania, który wystarczyłby na dwa obiady, zostaje pochłonięty w jeden wieczór. Serdecznie polecam :-)
Składniki:
3 torebki ryżu
3 jajka
2 cebule
1 marchewka
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
pół kapusty pekińskiej
oliwa z wytłoczyn do smażenia
około 2 łyżki masła
około 2 łyżki sosu sojowego jasnego (bezglutenowy dostępny w sklepach internetowych)
sól, pieprz, papryka słodka, curry, odrobina ostrej papryki
Wykonanie:
1. Cebule kroimy w pół talarki lub drobniej, marchewkę w słupki, jajka wbijamy do miseczki.
2. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę do zeszklenia.
W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy ryż, jak zwykle.
3. Jajka odrobinę solimy i pieprzymy i rozkłócamy widelcem.
4. Rozkłócone jajka wlewamy cienkim strumieniem do smażącej się cebuli, cały czas mieszając.
5. Następnie sypiemy słodka papryką w proszku i curry.
6. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i kukurydzę, odrobinę solimy, mieszamy i smażymy.
7. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy, dodajemy też masło, żeby danie nie było zbyt suche, zamiast masła można dodać oliwy.
8. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę.
9. Następnie dodajemy posiekaną kapustę pekińską, odrobinę solimy, mieszamy.
10. Na samym końcu dodajemy sos sojowy i odrobinę ostrej papryki i gotowe. Na zimno to danie też świetnie smakuje.
Smacznego :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/05/ryz-po-kantonsku-bezglutenowy.html