Wykonanie
Dziś przepis na naszą ulubioną wersję dania
ryżowego, oczywiście bezglutenowego. W
sieci jest wiele przepisów na
ryż po kantońsku, mój pochodzi z programu kulinarnego w telewizji, który
wieki temu widziałam, więc dokładnie nie pamiętam ani stacji ani tytułu programu, ale dobrze pamiętam autorkę przepisu - rodowitą Chinkę. Przepis urzekł mnie swoją prostotą, ponieważ w pierwotnej wersji opierał się wyłącznie na
ryżu,
cebuli, jajkach i
kapuście pekińskiej. Ja go nieco zmodyfikowałam i chyba utrafiłam z tym w dziesiątkę, bo chociaż moja rodzinka nieliczna jest, to gar tego dania, który wystarczyłby na dwa obiady, zostaje pochłonięty w jeden wieczór. Serdecznie polecam :-)Składniki:3
torebki ryżu3
jajka2
cebule1
marchewka1 puszka
kukurydzy1
czerwona paprykapół
kapusty pekińskiejoliwa z wytłoczyn do smażeniaokoło 2 łyżki
masłaokoło 2 łyżki
sosu sojowego jasnego (bezglutenowy dostępny w sklepach internetowych)
sól,
pieprz,
papryka słodka,
curry, odrobina
ostrej paprykiWykonanie:
1.
Cebule kroimy w pół talarki lub drobniej,
marchewkę w słupki,
jajka wbijamy do miseczki.
2. Na rozgrzanej
oliwie smażymy
cebulę do zeszklenia.W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy
ryż, jak zwykle.
3.
Jajka odrobinę solimy i
pieprzymy i rozkłócamy widelcem.
4. Rozkłócone
jajka wlewamy cienkim strumieniem do smażącej się
cebuli, cały czas mieszając.
5. Następnie sypiemy słodka
papryką w proszku i
curry.
6. Następnie dodajemy pokrojoną
marchewkę i
kukurydzę, odrobinę solimy, mieszamy i smażymy.
7. Dodajemy ugotowany
ryż, mieszamy, dodajemy też
masło, żeby danie nie było zbyt suche, zamiast
masła można dodać
oliwy.
8. Dodajemy pokrojoną w paski
paprykę.
9. Następnie dodajemy posiekaną
kapustę pekińską, odrobinę solimy, mieszamy.
10. Na samym końcu dodajemy
sos sojowy i odrobinę
ostrej papryki i gotowe. Na zimno to danie też świetnie smakuje.Smacznego :-)