Wykonanie

Dziś przedstawiam moją wersję popularnego włoskiego dania, oczywiście z
makaronem bezglutenowym. Jest to
makaron spaghetti z mięsnym
sosem bolońskim. Danie jedno z tych, które wszyscy znają, ale jednak zdecydowałam się moją wersję opublikować, ponieważ jak zobaczyłam w jednym z popularnych programów kulinarnych w telewizji, że pani w restauracji wrzuca
mięso mielone do
wody, gotuje to, a następnie dodaje
przecier pomidorowy z puszeczki i nazywa to spaghetti bolognese, to się załamałam. Może i w ogóle nie istnieje we włoskiej kuchni podobne danie, ale skoro już wrosło w nasze kulinarne upodobania to dbajmy zarówno o nasze
kubki smakowe, zdrowie jak i poczucie estetyki i ugotujemy spaghetti by było ładne i smaczne. Przecież to ulubione danie większości dzieci. Zapraszam :-)Składniki (proporcja dla 3-osobowej rodziny, starczy na dwa dni, na drugi dzień oczywiście smaczniejsze):250 g
makaronu typu spaghetti500 g
mięsa mielonego (ja użyłam z
szynki)1
cebula3 ząbki
czosnku1 l
sosu pomidorowego (kartoniki sosu po 500 ml dostępne m.in. w Lidlu)ok. 20-30 ml
wody (opcjonalnie)ok. 20-30 ml
mleka (opcjonalnie)1 łyżka
masłasól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
tymianek,
zioła prowansalskie, szczypta
cukru,
papryka słodkagarść świeżych liści
bazyliiser grana padanooliwaWykonanie:

1. Zaczynamy od zmielenia
mięsa.

2.
Cebulę kroimy niezbyt drobno i wrzucamy na rozgrzaną
oliwę razem z łyżką
masła i sporą ilością
oregano. Chwilę wszystko dusimy.

3. Następnie dodajemy
mięso, które solimy,
pieprzymy i sypiemy sporą ilością
papryki słodkiej. Smażymy.

4. Gdy
mięso się usmaży, zmniejszamy ogień i przeciskamy
czosnek przez praskę.

5. Następnie dodajemy
sosy pomidorowe.

6. Teraz czas na
przyprawy, nie żałujemy ich, sypiemy sporo. Może się też okazać, że
sos jest za gęsty i trzeba dodać odrobinę
wody. Kilka minut dusimy całość.

7. Pod koniec gotowania sosu nastawiamy garnek z
wodą, by ugotować
makaron. Garść świeżych liści
bazylii siekamy drobno.

8. Posiekaną
bazylię dodajemy do sosu, mieszamy.

9. Czasem sos wydaje się być cierpki, wtedy warto dolać odrobinę
mleka, to pomaga zniwelować nadmiar cierpkości i nadaje łagodny posmak. Odcedzamy ugotowany
makaron bezglutenowy. Gotowe danie posypujemy
startym serem grana padano i ozdabiamy kilkoma liśćmi
bazylii. Smacznego :-)


