ßßß Cookit - przepis na Spaghetti bolognese (bezglutenowe)

Spaghetti bolognese (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam moją wersję popularnego włoskiego dania, oczywiście z makaronem bezglutenowym. Jest to makaron spaghetti z mięsnym sosem bolońskim. Danie jedno z tych, które wszyscy znają, ale jednak zdecydowałam się moją wersję opublikować, ponieważ jak zobaczyłam w jednym z popularnych programów kulinarnych w telewizji, że pani w restauracji wrzuca mięso mielone do wody, gotuje to, a następnie dodaje przecier pomidorowy z puszeczki i nazywa to spaghetti bolognese, to się załamałam. Może i w ogóle nie istnieje we włoskiej kuchni podobne danie, ale skoro już wrosło w nasze kulinarne upodobania to dbajmy zarówno o nasze kubki smakowe, zdrowie jak i poczucie estetyki i ugotujemy spaghetti by było ładne i smaczne. Przecież to ulubione danie większości dzieci. Zapraszam :-)
Składniki (proporcja dla 3-osobowej rodziny, starczy na dwa dni, na drugi dzień oczywiście smaczniejsze):
250 g makaronu typu spaghetti
500 g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 l sosu pomidorowego (kartoniki sosu po 500 ml dostępne m.in. w Lidlu)
ok. 20-30 ml wody (opcjonalnie)
ok. 20-30 ml mleka (opcjonalnie)
1 łyżka masła
sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, szczypta cukru, papryka słodka
garść świeżych liści bazylii
ser grana padano
oliwa
Wykonanie:
1. Zaczynamy od zmielenia mięsa.
2. Cebulę kroimy niezbyt drobno i wrzucamy na rozgrzaną oliwę razem z łyżką masła i sporą ilością oregano. Chwilę wszystko dusimy.
3. Następnie dodajemy mięso, które solimy, pieprzymy i sypiemy sporą ilością papryki słodkiej. Smażymy.
4. Gdy mięso się usmaży, zmniejszamy ogień i przeciskamy czosnek przez praskę.
5. Następnie dodajemy sosy pomidorowe.
6. Teraz czas na przyprawy, nie żałujemy ich, sypiemy sporo. Może się też okazać, że sos jest za gęsty i trzeba dodać odrobinę wody. Kilka minut dusimy całość.
7. Pod koniec gotowania sosu nastawiamy garnek z wodą, by ugotować makaron. Garść świeżych liści bazylii siekamy drobno.
8. Posiekaną bazylię dodajemy do sosu, mieszamy.
9. Czasem sos wydaje się być cierpki, wtedy warto dolać odrobinę mleka, to pomaga zniwelować nadmiar cierpkości i nadaje łagodny posmak. Odcedzamy ugotowany makaron bezglutenowy. Gotowe danie posypujemy startym serem grana padano i ozdabiamy kilkoma liśćmi bazylii. Smacznego :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/04/spaghetti-bolognese-bezglutenowe.html