Wykonanie
Dania i ciasta na każdy dzień!Social IconsStronyOstatnio dodaneLista zaprzyjaźnionych blogówAktualnościNajczęściej używane w kuchni miary1 szklanka
mąki - 150 g1 szklanka
cukru - 220 g1 szklanka
mleka - 1/4 l1 łyżka
oleju - 14 g1 łyżka
śmietany - 15 g1 łyżeczka
soli - 6 g1 łyżeczka
proszku do pieczenia - 5 g1 łyżka
mąki - 16 g1 łyżka
bułki tartej - 9 gŁączna liczba wyświetleńTechnologia Blogger .środa, 18 lutego 201570 dag
śliwek,1 1/2 szklanki
mąki pszennej,12,5 dag
margaryny,1
żółtko,1
cukier waniliowy (1,6 dag),1 łyżka
cukru pudrudo posypania:4 łyżki
cukru pudruMąkę i
cukier puder posiekać z
margaryną. Dodać 1 łyżkę zimnej
wody,
żółtko oraz
cukier waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je do lodówki na 1 godz., a następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia, tak aby brzeg ciasta był podniesiony.
Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki. Połówki
owoców ułożyć na cieście jedna przy drugiej (skórką do
spodu). Placek piec 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Gorące ciasto posypać
cukrem pudrem.