Wykonanie
4
jabłka (50 dag),2 1/2 szklanki
mąki pszennej,2 szklanki
cukru pudru,3
jajka,1 niepełna szklanka
oleju (200 ml),po 3 łyżki
rodzynek i posiekanych
orzechów laskowych,1 łyżka
kakao1
proszek do pieczenia,po szczypcie mielonego
cynamonu i
soli;do przygotowania formy:po 1 1/2 łyżki
margaryny i
mąki pszennejPOLEWA1
gorzka czekolada (10 dag),5 łyżek
śmietanki 18%Jajka zmiksować z
olejem,
cukrem pudrem,
kakao,
solą,
cynamonem oraz
proszkiem do pieczenia. Nadal miksując, stopniowo wsypywać
mąkę.
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce do jarzyn. Dodać do ciasta wraz z
rodzynkami oraz
orzechami i wymieszać.Formę do pieczenia wysmarować
margaryną i wysypać
mąką. Ciasto ułożyć do formy i piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.Przygotować polewę:
czekoladę połamać, włożyć do rondelka, zalać
śmietanką i wstawić do większego garnka z gorącą
wodą. Ogrzewać, mieszając, do uzyskania gładkiej masy.Chłodne ciasto pokryć polewą.