ßßß Cookit - przepis na Kołacz słowacki z jabłkami

Kołacz słowacki z jabłkami

Wykonanie

4 jabłka (50 dag),
2 1/2 szklanki mąki pszennej,
2 szklanki cukru pudru,
3 jajka,
1 niepełna szklanka oleju (200 ml),
po 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów laskowych,
1 łyżka kakao
1 proszek do pieczenia,
po szczypcie mielonego cynamonu i soli;
do przygotowania formy:
po 1 1/2 łyżki margaryny i mąki pszennej
POLEWA
1 gorzka czekolada (10 dag),
5 łyżek śmietanki 18%
Jajka zmiksować z olejem, cukrem pudrem, kakao, solą, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia. Nadal miksując, stopniowo wsypywać mąkę. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce do jarzyn. Dodać do ciasta wraz z rodzynkami oraz orzechami i wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać mąką. Ciasto ułożyć do formy i piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Przygotować polewę:
czekoladę połamać, włożyć do rondelka, zalać śmietanką i wstawić do większego garnka z gorącą wodą. Ogrzewać, mieszając, do uzyskania gładkiej masy.
Chłodne ciasto pokryć polewą.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/01/koacz-sowacki-z-jabkami.html