Wykonanie

Od czasu do czasu zdarza mi się piec wegetariańskie lub wegańskie pasztety. Trochę jednak brak mi weny w tym temacie. Niby wiadomo, że pasztet może być z
soczewicy, soi,
kaszy jaglanej,
ciecierzycy czy
fasoli, ale nie jestem w stanie wymyślić zbyt wielu różnych kombinacji
smakowych. Wszystkie moje pasztety smakują podobnie. Z pasztetem z tego przepisu chyba mi się udało, ale część zasług muszę przypisać blogowi Jadłonomia, gdzie znalazłam przepis na pasztet
fasolowy, do którego zostało dodane
jabłko przesmażone razem z
cebulą oraz zmielone
płatki owsiane. Tego jeszcze nie było! :)
Czosnek niedźwiedzi jest o tyle dobrym dodatkiem, że delikatnie pachnie
czosnkiem, ale nie pozostawia niemiłego zapachu po spożyciu. Nadaje też ładny akcent kolorystyczny szarej
masie.W wersji wegańskiej, pasztet można zrobić bez dodatku
jajek.Składniki:500 g
białej fasoli, namoczonej przez noc w wodzie1 duża
cebula pokrojona w kostkę2
jabłka obrane i pokrojone w kostkę3 łyżki ostrej
musztardy3 łyżki suszonego
czosnku niedźwiedziego1 łyżeczka suszonego
tymianku1/3 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej100 ml
oleju5 łyżek zmielonych
płatków owsianych2
jajkaolej do smażenia
sól,
pieprzPrzygotowanie:1.
Fasolę ugotuj do miękkości, odcedź, ostudź.2. Na
oleju przesmaż
cebulę, dodaj
jabłka i smaż razem do momentu aż
jabłka zaczną się lekko rozpadać.3.
Fasolę,
olej,
jajka, podsmażone
jabłka i
cebulę, wymieszaj, zblenduj. Dodaj
musztardę,
tymianek, gałkę,
płatki owsiane. Jeszcze raz krótko zmiksuj lub dokładnie wymieszaj, dopraw
solą,
pieprzem, dosyp
czosnek niedźwiedzi, wymieszaj.3. Prostokątną formę wyłóż folią aluminiową, natłuść
olejem lub
masłem, wyłóż masę, wyrównaj powierzchnię. W celu dokładnego "uklepania" pasztetu możesz podnieść formę na wysokość kilku cm i upuścić ją na blat, tak aby pasztet osiadł.Piec ok. 45 min w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z formy dopiero po ostudzeniu.