ßßß
(Inspiracja .)2 szklanki drobnej białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie2 duże cebule, pokrojone w pióra1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę2 łyżeczki majeranku1 łyżeczka tymiankuspora szczypta gałki, startej2 ząbki czosnkułyżeczka musztardy100 ml oleju + sporo do smażenia4 łyżki kaszy manny2 jajkasól i pieprzNamoczoną fasolę odcedzić, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości.W międzyczasie na patelni na minimalnym ogniu zeszklić cebulę oraz jabłka, powinny się lekko rozpadać.Ugotowaną fasolę opłukać, przestudzić i połączyć z podduszonymi cebulami, jabłkami oraz resztą składników. Przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę wysmarować olejem, przełożyć masę fasolową i piec przez około 40 minut, w połowie pieczenia można przykryć wierzch pasztetu folią aluminiową - dzięki temu nie będzie zbyt spieczony i nie będzie się kruszył. Wyjąc na blat, zostawić do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy wyjąć z formy i kroić.