ßßß Cookit - przepis na idealny pasztet z białej fasoli z suszonymi pomidorami

idealny pasztet z białej fasoli z suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie piekłam pasztetu. Za mięsnymi nie przepadam, nawet tymi domowej roboty. Ten wydał mi się ciekawy, dla wzbogacenia wrażeń smakowych dodałam jednak trochę suszonych pomidorów. Przepis znalazłam u Marty.
Składniki na małą keksówkę:
2 szklanki drobnej białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
2 duże cebule, pokrojone w pióra
1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
spora szczypta gałki, startej
2 ząbki czosnku
łyżeczka musztardy
100 ml oleju + sporo do smażenia
5 czubatych łyżek zmielonych płatków owsianych
sól i pieprz
kilka suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Namoczoną fasolę odcedzić, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie na patelni na minimalnym ogniu zeszklić cebulę oraz jabłka, powinny się lekko rozpadać. Ugotowaną fasolę opłukać, przestudzić i połączyć z podduszonymi cebulami, jabłkami oraz resztą składników. Przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować ręcznym blenderem. Dodać osączone z oleju i pokrojone pomidory. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę wysmarować olejem, przełożyć masę fasolową i piec przez około 40 minut, w połowie pieczenia można przykryć wierzch pasztetu folią aluminiową - dzięki temu nie będzie zbyt spieczony i nie będzie się kruszył. Wyjąć na blat, zostawić do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy wyjąć z formy i kroić.
Źródło:http://fitcuisine.blogspot.com/2014/02/idealny-pasztet-z-biaej-fasoli-z.html