ßßß Cookit - przepis na PASZTET FASOLOWY Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I MUSZTARDĄ

PASZTET FASOLOWY Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I MUSZTARDĄ

nazwa

Wykonanie

Od czasu do czasu zdarza mi się piec wegetariańskie lub wegańskie pasztety. Trochę jednak brak mi weny w tym temacie. Niby wiadomo, że pasztet może być z soczewicy, soi, kaszy jaglanej, ciecierzycy czy fasoli, ale nie jestem w stanie wymyślić zbyt wielu różnych kombinacji smakowych. Wszystkie moje pasztety smakują podobnie. Z pasztetem z tego przepisu chyba mi się udało, ale część zasług muszę przypisać blogowi Jadłonomia, gdzie znalazłam przepis na pasztet fasolowy, do którego zostało dodane jabłko przesmażone razem z cebulą oraz zmielone płatki owsiane. Tego jeszcze nie było! :)
Czosnek niedźwiedzi jest o tyle dobrym dodatkiem, że delikatnie pachnie czosnkiem, ale nie pozostawia niemiłego zapachu po spożyciu. Nadaje też ładny akcent kolorystyczny szarej masie.
W wersji wegańskiej, pasztet można zrobić bez dodatku jajek.
Składniki:
500 g białej fasoli, namoczonej przez noc w wodzie
1 duża cebula pokrojona w kostkę
2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
3 łyżki ostrej musztardy
3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
100 ml oleju
5 łyżek zmielonych płatków owsianych
2 jajka
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Fasolę ugotuj do miękkości, odcedź, ostudź.
2. Na oleju przesmaż cebulę, dodaj jabłka i smaż razem do momentu aż jabłka zaczną się lekko rozpadać.
3. Fasolę, olej, jajka, podsmażone jabłka i cebulę, wymieszaj, zblenduj. Dodaj musztardę, tymianek, gałkę, płatki owsiane. Jeszcze raz krótko zmiksuj lub dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, dosyp czosnek niedźwiedzi, wymieszaj.
3. Prostokątną formę wyłóż folią aluminiową, natłuść olejem lub masłem, wyłóż masę, wyrównaj powierzchnię. W celu dokładnego "uklepania" pasztetu możesz podnieść formę na wysokość kilku cm i upuścić ją na blat, tak aby pasztet osiadł.
Piec ok. 45 min w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z formy dopiero po ostudzeniu.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/04/pasztet-fasolowy-z-czosnkiem.html