Wykonanie
Burak liściasty - mangold w smaku przypomina nieco
botwinkę, a z wyglądu
kapustę chińską bok choy. Trafiłam na niego przypadkiem na jednym z bazarowych straganów. Pani sprzedawczyni nie bardzo wiedziała co to za warzywo, a tym bardziej, jaką potrawę można z niego przyrządzić. Mangold został więc zakupiony w atmosferze tajemnicy i niedomówień :) A że okazał się wdzięcznym pokarmem, jeszcze nie raz powróci na bloga. Na pierwszy rzut poszło proste danie obiadowe z
kaszy jaglanej. W kolejce czeka zielona mangoldowa zupa.Składniki:1/2 szklanki opłukanej w zimnej wodzie
kaszy jaglanejkilka liści mangolda1
marchewka1/2
czerwonej cebuli2 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnkusól,
pieprzczarnuszka do posypaniaPrzygotowanie:1.
Kaszę jaglaną gotujemy w ok. 1 i 1/2 szklanki
wody (15-20 min.).2. Liście mangolda (bez białych części) siekamy.3.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na
oliwie, dodajemy rozgnieciony
czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy.4.
Marchew kroimy za pomocą obieraczki julienne (powstaną wstążki - piórka)*, dodajemy do
cebuli i
czosnku, podsmażamy chwilę.5. Do warzyw wrzucamy posiekany mangold, podsmażamy, dodajemy
kaszę i nieco wody/
bulionu, gotujemy chwilę, ciągle mieszając.5. Potrawę wykładamy na talerz, dekorujemy wstążkami z
marchewki i posypujemy
czarnuszką.Dobrze smakuje również na zimno.*
Marchewkę można skroić również za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw. Wstążki będą wtedy grubsze.Uwagi do składników:Na jednym z wegańskich blogów znalazłam przepis na podobną potrawę, która była przyprawiona na modłę "indyjską" - świeżym
imbirem i
kozieradką.Mangold można zastąpić liśćmi
szpinaku,
jarmużu,
kapustą bok choy lub nawet
botwinką.