ßßß Cookit - przepis na WEGAŃSKIE BABECZKI CZEKOLADOWE

WEGAŃSKIE BABECZKI CZEKOLADOWE

nazwa

Wykonanie

Nigdy wcześniej nie robiłam wegańskich babeczek. Po raz pierwszy upiekłam je z myślą o wegańskim menu na targi kulinarne w Znajomi Znajomych. Wydawało mi się, że ciasto bez jajek musi być mniej smaczne, mniej wyrośnięte, mniej delikatne. A tu psikus - babeczki nie dość, że są miękkie, puszyste i aromatyczne, to na dodatek nie opadają po wyjęciu z piekarnika i dłużej zachowują świeżość. Wygląda na to, że te czekoladowe muffiny zostaną z nami na dłużej :)
Składniki:
250 g mąki
3 łyżki kakao
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
175 g brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g gorzkiej czekolady
szklanka mleka sojowego o smaku czekoladowym
90 ml oleju
2 łyżki syropu o smaku irish cream
Kilka uwag do składników:
Każdy przepis jest tylko jedną z możliwości. Jeśli nie macie w domu któregoś ze składników, można próbować zastąpić je czymś innym:
Brązowy cukier można oczywiście zastąpić zwykłym, należy go jednak dodać nieco mniej, bo jest słodszy od tego trzcinowego.
Siemię lniane można zmielić samemu, w młynku do kawy.
Czekoladowe mleko sojowe można zastąpić mlekiem o smaku waniliowym. Jeśli mamy mleko roślinne (sojowe, ryżowe, migdałowe) "bezsmakowe" wystarczy dodać nieco ulubionego aromatu np. esencji waniliowej.
Syrop smakowy (taki do kawy) można zastąpić migdałowym lub arakowym aromatem do ciasta.
Przygotowanie:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i kakao.
2. Siemię lniane zalewamy kilkoma łyżkami letniej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
3. W misce miksujemy mleko sojowe, cukier, olej, syrop smakowy i siemię lniane. Następnie, nie przerywając miksowania, dosypujemy partiami mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem i sodą.
4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.
5. Papilotki wypełniamy ciastem do połowy wysokości (babeczki urosną). Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Jeśli mamy piekarnik z termoobiegiem, wystarczy 15 minut.
6. Ostudzone babeczki polewamy polewą czekoladową i posypujemy ulubioną posypką.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/12/weganskie-babeczki-czekoladowe.html