Wykonanie

To wszystko dzięki syropowi cynamonowemu, który znalazłam na pewnym blogu ;)Uwielbiam
cynamon, więc musiałam wypróbować ten przepis, a zapach jaki rozniósł się po domu... ah! Natchnął mnie, żeby coś jeszcze upichcić z wykorzystaniem tego cudownego
syropu.Muffiny wyszły genialnie! Mooocno
cynamonowe, mięciutkie i mokre jak należy. Zawożę je jutro do Mamy - będzie niespodzianka (o tej
porze na pewno nie sprawdza już moich wpisów hihi).Szczerze polecam wszystkim fanom
cynamonowych szaleństw!Składniki na 15 sztuk:250 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka
cynamonu (można dać ciut mniej, muffiny wyszły baardzo aromatyczne)2 łyżki
kakao130 g
brązowego cukru2
jajka180 g
jogurtu naturalnego10 łyżek
oleju6 łyżek
syropu cynamonowego * (można dać więcej, ale proponuję wtedy zredukować ilość
cukru)Dodatkowo:20 g
białej czekolady (opcjonalnie)*
Syrop jest po prostu obłędny!
Kawa z jego dodatkiem smakuje rewelacyjnie, autorka poleca także spróbować
herbaty z jego dodatkiem, co mam zamiar uczynić jutro ;) Proponuję od razu zrobić podwójną ilość - na pewno się nie zmarnuje ;)

Wykonanie:W jednym naczyniu mieszamy suche składniki:
mąkę, proszek,
sodę,
cynamon,
cukier i
kakao, w drugim łączymy ze sobą składniki mokre:
jajka,
jogurt,
syrop cynamonowy i
olej. Suche składniki dodajemy do mokrych - mieszamy niedługo, tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wykładamy papilotkami (ja użyłam silikonowej formy, więc nie wykładałam jej już papilotkami). Każdy otwór wypełniamy do około 3/4 wysokości. Muffiny nie wyrosną dużo.Muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 st. Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy jeszcze na 5 minut w blaszce, po czym studzimy zupełnie na metalowej kratce.Gotowe mufiinki polewamy rozpuszczoną w kąpieli
wodnej białą czekoladą lub
syropem :)Smacznego! ;)


Cieplutkie muffiny jeszcze bez
polewy czekoladowej :)