Wykonanie

W oryginalnym przepisie w "Tinie"przepis bazował na
wieprzowinie,a ponieważ my częściej jadamy
drób niż świnkę,to użyłam
piersi z kurczaka,reszta przepisu nie uległa większym zmianom.Ważne,że danie wyszło bardzo smaczne,z kruchym mięskiem i oryginalnym
makaronem.Oryginalnym dla mojej rodziny,bo nie łączyłam warzyw bezpośrednio z
makaronem,a okazało się to bardzo fajnym pomysłem.Zapraszam zatem do stołu:)

2 pojedyncze
piersi z kurczaka1
cebulaok.300 ml
piwa jasnego2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejszczypta suszonego
tymiankusól,
pieprz2 nieduże
marchewkipół
młodej cukiniikawałek
poraok.30 dkg spaghetti
natka pietruszkiolej do smażenia
Mięso kroję w plastry,rozbijam i posypuję z obu stron
solą i
pieprzem,następnie smażę na złoto na rozgrzanym
oleju.Na drugiej patelni rozgrzewam odrobinę
oleju i smażę na nim oczyszczone i pokrojone w bardzo cienkie paseczki warzywa.Do
mięsa dorzucam pokrojoną w półkrążki
cebulę,
tymianek,a po kilku minutach całość zalewam
piwem i duszę ok.15 min.następnie sos zagęszczam
mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej
wody.Spaghetti gotuję wg.przepisu na op.odcedzam zachowując 1 niedużą chochlę
wody od gotowania,następnie wrzucam go na patelnię z warzywami,dolewam zachowaną
wodę i posypuję
natką pietruszki.Obiad gotowy.Smacznego!!!