Wykonanie
Jak tam Wasze poświąteczne brzuszki?Gotowe na grochówkę?Zupa jest treściwa,idealna na zimowe obiady.Zapraszam :)

30 dkg żółtego
groszku25 dkg
boczku najlepiej wędzonego30 dkg
włoszczyzny lub 1l-1,5l
bulionu warzywnego1
cebula25 - 35 dkg
ziemniaków2 - 3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
majeranekGroszek moczę przez ok.8 godzin w zimnej wodzie,następnie
wodę odlewam,a
groch zalewam świeżą zimną
wodą i gotuję do miękkości.
Boczek kroję w kostkę i obsmażam na złoto,pod koniec dodaję pokrojoną w kostkę
cebulę i chwilę smażę.Do garnka wrzucam
marchewkę,
pietruszkę,kawałek
selera,zalewam 1,5l
wody i gotuję,po chwili,dodaję
ziemniaki w kostkę,
boczek z
cebulką i gotuję,aż
ziemniaki będą prawie miękkie.Na koniec dodaję ugotowany
groszek,można go wcześniej przetrzeć przez sito wtedy zupa jest bardziej kremowa.Dodaję przeciśniety przez praskę
czosnek,
majeranek ,
pieprz oraz
sól jeśli potrzeba.Podaję dodatkowo z
chipsem z
boczku i
marchewką z
wywaru.Smacznego!!!